Playground - Vietnam

Möt olika berättelser om kön och HBT i Vietnam. Några föremål är från Världskulturmuseets samlingar, insamlade för många år sen, och några är insamlade i Vietnam idag. Olika röster som tillsammans berättar om förändring och kontinuitet.

Bli inspirerad av ett urval av innehållet

Unstraight Perspectives

Utställningen Playground är del av ett samarbete mellan Världskulturmuseet, The Unstraight Museum, Svenska Institutet, UNESCO Vietnam, vietnamesiska NGOs och museer i Hanoi. Samarbetet är en del av ett större projekt som The Unstraight Museum leder med fokus på normkritiska föreställningar, insamling av föremål och berättelser och internationella samarbeten.

maika elan

The Pink Choice - Fotografier av Maika Elan

Nguyen Thanh Hai, aka Maika Elan, är född 1986. Hon är en uppmärksammad fotograf som bor och arbetar i Hanoi, Vietnam. År 2013 vann hon det prestigefyllda World Press Photo priset för sin dokumentära fotoserieThe Pink Choice.

Fotografierna visar vardagliga porträtt av HBT-personer i Vietnam. Ambitionen var att visa att det finns många HBT-par som älskar, vårdar och lever lyckliga liv tillsammans trots stigmatisering.

HDK Parafras

Höstterminen 2014 gjorde studenter i årskurs 3 på HDKs konsthantverks-utbildningar tolkningar av ett föremål från Världskulturmuseets Vietnamsamling: instrumentet "Monochord".

Inside/Outside

en installation och performance utifrån ett koncept av Nguyen Thanh Thuy. Filmen spelades in av Maria Norrman med koreografi av Marie Fahlins som bygger på analys av gester i Vietnamesiska TV-shower.

Med ett genusperspektiv på hur traditionell Vietnamesisk musik presenteras i TV-shower i Vietnam skapar filmen ett scenario med vad som först kan se ut som vaxdockor i glasmontrar i ett mörkt rum. Men vad är insida och vad är utsida i denna självreflexiva föreställning? Musik av den Vietnamesisk/svenska gruppen The Six Tones och Matt Wright.
Läs mer om verket på The Six Tones hemsida.

Samling 1978.18

Möt samling 1978.18, husgeråd, jordbruks- och fiskeredskap från Bai Bangområdet, Vinh Phu-provinsen i norra Vietnam. De är insamlade av G. Fredriksson och B. Lagusson som arbetade med pappersbruket Bai Bang, Sveriges största biståndsprojekt någonsin.

Sök efter "Playground" i vår databas Carlotta - så får du se utvalda delar av samlingen!