Jag vill ju bara ha respekt

Råhet, våldsamhet och kränkningar. Bilden som ges i media är att våldet bland ungdomar ökar. Vad är egentligen den sanna bilden? I den här utställningen möter du ungdomars egna berättelser och erfarenheter av våld: som brottsoffer, förövare, vittne, hjälpare eller anhörig. Utställningen öppnade 21 januari och under våren genomförs en rad program på temat för intresserad allmänhet och för skola.

Pågick från 21 januari 2010 till 3 januari 2011.

Vad är respekt för dig?

Gå in på www.facebook.com/jagvilljubaraharespekt och berätta respekt betyder för dig. Ditt inlägg visas på väggen i utställningen.
Följ oss också på bloggen: http://jagvilljubaraharespekt.wordpress.com

Jag har slagits, hotat och mobbats väldigt mycket. Respekt var viktigt. Jag ville ha respekt. Jag ville att folk skulle se på mig som de såg på min bror. Det var därför jag slogs. Jag hade otroligt mycket ilska inom mig. Fast egentligen handlade det nog mest om rädsla. - Milen

Ungdomars egna berättelser

Brottsoffer, förövare, vittne, hjälpare eller anhörig alla har sin historia att berätta. Dessa perspektiv har en viktig roll i utställningen och illustreras med ungdomars egna erfarenheter. Berättelserna blandas med föremål, ibland mycket personliga, som har haft en roll i det som hände.

Respekt: kärlek och fruktan på samma gång

I Svenska Akademins Ordbok kan man läsa att ordet respekt har sitt ursprung i två latinska ord, re- som står för åter eller tillbaka, och specere som kommer från speja, spå. En återblick. Man ska kunna se sig själv i backspegeln, hur man själv är, för att kunna visa andra respekt. Det handlar också om att bli sedd. Blir man inte sedd blir man kränkt, som härstammar från tyskans krank som betyder sjuk. I Bonniers skolordbok säger man att respekt betyder aktning, vördnad men också på gränsen till fruktan.
Hur kommer det sig att ett uttryck kan rymma både fruktan och kärlek på en och samma gång?

Ökar våldet bland unga?

Uppfattningen att fysiskt våld bland ungdomar ökar är stark. Statistiken säger något annat, men är motsägelsefull. Ungdomar verkar inte vara lika benägna att anmäla brott och vittna om händelser. Bilden av att polisen inte utreder händelser är också utbredd. Hur förhåller det sig egentligen? Är det verkligen så? Vad gör polisen, skolan och föräldrarna? Detta är några frågor som diskuteras i utställningen.

Man skulle göra en dokumentär om hur det är verkligen är att vara ung idag. Hur vi slåss och super och att det finns överallt. Så kanske föräldrarna kan börja se och prata med sina barn på riktigt. - Rickard

Människoöden som fått oss att reagera

Ett mord på en ung människa ger inte bara konsekvenser och sorg bland de närstående - hela samhället drabbas. Händelser som skapat stora löpsedlar och fått många människor att reagera är dödsmisshandeln av Nancy Tavsan och morden på Riccardo Campogiani, Ahmed 'Romario' Ibrahim Ali och Therese Johansson Rojo.
Tusentals människor har följt fallet med Nancy Tavsan, född 1991 och från Angered, som hittades tidigt den 29 dec 2009 grovt misshandlad utomhus i snön i Hjällbo. Nancy hade varit på fest och blev överfallen på väg hem och lämnad svårt skadad. Hon hade sedan försökt ta sig från platsen men bara kunnat släpa sig tiotalet meter innan hon blev liggande i vinterkylan. Där hittades hon av bästa väninnan och dennes pappa. Hon visade då svaga livstecken, men hennes liv stod inte att rädda. Vid fyratiden på morgonen avled hon på Sahlgrenska sjukhuset.
Den 16 åriga Riccardo Campogiani misshandlades till döds utanför en festlokal i Stockholms innerstad i september 2007. Fem unga män åtalades för dödsmisshandeln. Tre av dem dömdes. Dödsmisshandeln väckte reaktioner och motstånd. I Stockholm samlades 10 000 människor i en kraftfull protest mot gatuvåldet.
Den 23-åriga Ahmed Romario Ibrahim Ali knivskars till döds vid E4.an i Kista, i oktober 2008. Det spekulerades om att det var en gänguppgörelse. Men något kriminellt förflutet hade inte Ahmed. Tre unga män åtalades för mordet. Ingen blev dömd trots en av de åtalade erkänt att han knivhuggit Ahmed Romario Ibrahim Ali.
Hon skulle bara gå och kissa. Therese Johansson Rojos kropp hittades i en skogsdunge den 6
juni 2009, i Stureby utanför Stockholm. Ett kärlekspar greps samma natt, misstänkta för mordet.

Benen smulas sönder som cornflakes. - Sebastian

Vad våldet gör

En del av utställningen handlar om våldets konsekvenser. Många känner inte till hur sårbar kroppen är och det kan vara svårt att skilja på verkligt och påhittat. Ett slag med en bandyklubba i ansiktet gör att benen smulas sönder som cornflakes. Misshandeln kanske tar 30 sekunder. Men för brottsoffret kan det ta 30 år att ta sig tillbaka.
Våldets konsekvenser kan vara fysiska och psykiska. De hänger ihop. När en människa utsätts för ett våldsbrott tar det lång tid att bli hel igen. Efteråt är personen som blivit utsatt förändrad och man bär på ett ärr i hjärtat. Tiden före och tiden efter brottet upplevs helt olika.