En värld av fjädrar

Med start 10 februari 2018 fyller fjädrar en stor del av Världskulturmuseet i Göteborg. I utställningen Feathers tar vi med er på en resa över hela världen, till platser och personer som låtit fjädrar pryda och förhöja bärarens status – eller bara ge färg åt tillvaron.

Fjädrar fascinerar – ömtåliga, ofta färgstarka och vackra att beskåda. Fåglar och deras fjädrar har i alla tider inspirerat människor runt om i världen. Den som bär dem går aldrig obemärkt förbi, vare sig det är i Papua Nya Guinea eller i Paris.

Feathers – En värld av fjädrar är ursprungligen producerad av Nationaal Museum van Wereldculturen i Nederländerna. Men helt och hållet lånta fjädrar är det inte. V��rldskulturmuseet passar på att visa unika föremål ur den egna samlingen och har också lånat in en mängd fåglar från Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm. Modeikoner som Jean-Paul Gaultier och Lars Wallin medverkar med haute couture i fjäder. Exklusiv design från huset Balmain samsas med spännande studentarbeten från Textilhögskolan i Borås samt Högskolan för Design och Konsthantverk vid Göteborgs universitet. Dessutom visas förföriska fjädrar i verk av Tim Mårtenson, som är Nordens ende plymmakare.

Feathers - En värld av fjädrar finns på Världskulturmuseet i Göteborg 10 feb – 19 aug 2018. Utställningen flyttar sedan till Stockholm och Etnografiska museet, där den visas 6 oktober 2018 – 3 mars 2019.