En stulen värld

Förbered dig på en färd rakt in i en fascinerande bildvärld. En värld som hör hemma någon annanstans och legat begravd i öknen i över 2000 år. En värld som vi fortfarande försöker förstå. Upplev hur den stals, såldes i hemlighet och till sist hamnade på museum i Göteborg. En stulen värld visar de världsunika och välbevarade Paracastextilierna från Peru.

Pågick från 18 september 2008 till 9 januari 2011.

Vad är Paracastextilierna?

Paracastextilierna är kläder och delar av kläder. De har legat begravda och perfekt konserverade i 2000 år i sanden i öknen på Paracas-halvön i Peru. De har legat i gravar, lager på lager runt kroppen av den begravda människan. Deras goda skick och fantastiska, färgrika motiv har gjort dem mycket eftertraktade som forskningsföremål och tyvärr även inom den illegala handeln med antikviteter. De fungerade som en slags bok i en kultur utan skriftspråk, som vi inte vet mycket om. Paracastextilierna hotades efter det att de ställts ut i mitten av 1900 talet av söndervittring och magasinerades. 1991 startades ett räddningsprojekt där insatser för att bevara textilierna gjordes och nya montrar tillverkades. År 2000 ställdes textilerna ut senast och kan nu åter beskådas.

Hur gjorde man dem?

Det tog nästan fem års heltidsarbete att tillverka ett klädesplagg. De detaljrika textilierna broderades med kaktustaggar och trådar gjorda av ull från alpacka, lama och vicuna som färgats till ca 200 olika färgnyanser.

Om plundring

Plundring av arkeologiska platser och stöld av föremål åstadkommer oreparerbar skada för den bestulna kulturen och mänsklighetens historia i stort. Föremål flyttas hänsynslöst från sin historiska kontext för att tillfredsställa den växande internationella efterfrågan på antikviteter.
Flera internationella så kallade Red Lists över utsatta föremål har upprättats av experter på området för att stoppa den illegala handeln med föremål.
Världskulturmuseet medverkade i arbetet med Red List of Latin American Cultural Objects at risk, som beskriver kategorier av föremål (bl a Paracastextilierna), som systematiskt plundras och säljs till svindlande priser på den illegala marknaden.
Utställningen öppnade 18 september 2008. Hela utställningen står t o m söndag den 3 oktober 2010. Därefter enbart textilierna och Paracasdelen fram till och med 9 januari 2011.

Se samlingen på webben- klicka här