Bild: Aksel Sundström

Dishum! Dishum! Fight the Tradition

"Dishum" är hindi och beskriver ljudet när en välriktad vänsterkrok finner sitt mål. Det här är en fotoutställning om tjejer som svettas och kvinnor som slår tillbaka.

Pågick från 4 februari till 16 augusti 2009.

Boxning som förändrar samhället

Från morgonträningen längs strandpromenaden i Chennai till kvällspassen i Calcuttas mörka källarlokaler tränar de boxande tjejerna. Ekandes i luften hörs kommandot Slå, parera! Slå, parera!, ljud som vittnar om en förändring i Indien: Tjejer som svettas och kvinnor som slår tillbaka. Boxning har blivit ett sätt för unga tjejer i Indien att bygga upp självförtroende och bryta mot konventioner om hur en flicka bör bete sig.

Ett av världens bästa tjejboxningslandslag

Så här har det inte alltid varit. Boxning har länge varit en otillåten värld för kvinnor i Indien. Många tycker fortfarande att boxning är opassande, särskilt föräldrarna från de högre kasten. Giftermålsannonser i indiska tidningar söker efter en utbildad och huslig fru - inte någon med en bra vänsterkrok. Men antalet tjejer som boxas ökar snabbt. Och man tränar så engagerat att man blivit ett av världens främsta länder inom tjejboxning. Boxning för damer godkändes för övrigt inte heller som en gren inför OS år 2008. Kan man hoppas på en ändring till OS i London 2012?

Utställningen, med foton som alla är tagna av fotografen Aksel Sundström, öppnade den 4 februari och står t o m 9 augusti.