Destination X

Vad är det som gör att människor reser och migrerar? Vad är det vi längtar efter och hoppas hitta?

Om vår lust att resa

Destination X är en utställning om människors drivkrafter att förflytta sig i världen. Den handlar om resande av nödvändighet, nyfikenhet, lust och leda. Om turister och migranter, globala familjer, affärsresenärer, flyktingar och äventyrare. Här känner du både igen dig och upptäcker nya, oväntade saker om resande. Du möter en maffig blandning av föremål, samtidskonst, film, foto och personliga berättelser om drömmen om ett bättre liv – någon annanstans.

Pågår till och med 2012

Utställningsperiod 29 april 2010 – 30 december 2012.

Paradoxer

I utställningen får du fundera över varför vissa har rätt att röra sig och andra inte, och hur vi kan förverkliga vår reslust utan att behandla världen som en vara eller trampa sönder den i vår längtan bort. Här en bild av Rogelio Lopez Cuencas (Spanien), som arbetar med paradoxer. Han ställer samman reklambilder från bl a turistbroschyrer med dokumentärt foto. Här visas ett poolparty med glada turister bredvid bilden av människor på flykt, troligen från Nordafrika, som kämpar i vattnet för sina liv. Rogelio Lopez Cuenca visar på så sätt hur dessa människor blir offer dubbelt upp. I sitt eget land och i sina försök att undkomma det.

Föremål från Facebook

I utställningen kommer museet förutom föremål från samlingarna även visa ett antal privata föremål och berättelser, som samlats in bland annat via Facebook.

Ladda ner faktablad om utställningen (PDF-dokument, 1,2 MB)