Bollywood

Vad är Bollywood? Varför har det blivit så fantastiskt populärt? Vilka är egentligen världens mest populära filmstjärnor? I utställningen Bollywood får hela familjen med sig upplevelser från en värld som ännu verkar ligga långt ifrån vår vardag. Eller?

Pågick från 7 februari 2009 till 30 maj 2010.

Sång! Dans! Musikal! Drama! Komedi! Action! Romantik! Alla är de viktiga och vanliga ingredienser i de flesta filmer. I en Bollywoodfilm hittar du alltihop - på samma gång. Med hundratals producerade filmer per år och en årlig publik på nästan 4 miljarder människor, är Bollywood idag världens största filmindustri.

Indiens svulstiga exportsuccé - en ny världskultur?

Bollywood, den hindispråkiga filmindustrin i Mumbai (tidigare Bombay), Indien, har tagit världen med storm och blivit en indisk exportsuccé. Stor redan på 1930- talet, men först på 60-talet började filmerna leta sig utanför Indiens gränser. Bara under 2008 har den indiska filmexporten vuxit med otroliga 60%. Bollywood har idag blivit ett internationellt känt varumärke och en världskultur.

Välkommen till Bollywood-world!

I den här utställningen får du själv vara sångstjärna, spela in din egen Bollywoodfilm och dansa med i storslagna dansscener från populära Bollywoodfilmer. Här diskuteras också vad Bollywood som kulturuttryck egentligen består av och på vilket sätt en sådan massiv och succéartad världsbild kan påverka din egen. Utställningen passar om man vill ha roligt tillsammans med hela familjen eller kompisarna och den blir roligare ju mer du vågar delta i aktiviteterna. Välkommen till Bollywood-world!

Utställningen är producerad av Världskulturmuseet i samarbete med Östasiatiska museet och Helsingfors stads konstmuseum.

Bortom Bollywood

Under våren gör Världskulturmuseet ett antal nedslag i den indiska samtidskulturen. Det blir filmvisningar och presentationer av independentfilm och nutida dans som många gånger har svårt att hävda sig vid sidan om den gigantiska Bollywoodindustrin.
Läs mer om programmet här på vår hemsida eller ta med ett programblad hem från museet när du besöker oss.