Africa is a Great Country
17 januari - 31 augusti 2014

Fotografen och filmaren Jens Assur skildrar det urbana Afrika och utmanar vår gängse bild genom högaktuella fotografiska verk i konstprojektet med den ironiska titeln Africa is a Great Country. Under våren och sommaren 2014 visades utställningen på Världskulturmuseet. "Vi matas ständigt med bilden av hur Afrika dör. Nu vill jag visa hur Afrika lever" säger Jens Assur.

Jens Assur, en av Sveriges mest prisbelönta fotografer och filmare, har besökt tolv afrikanska storstäder med målet att utmana den dominerande nyhetsrapporteringen om Afrika och istället visa en helt ny bild av kontinenten. Ett Afrika som går framåt och utvecklas i rekordfart och ett Afrika med länder som toppar listan över världens snabbast växande.
Se film från öppningsvisningen den 17 januari:

Foto och redigering: Hannes Anderzén
- Jag har valt spännande städer där man tydligt ser utveckling och tillväxt. Ett exempel är Kigali i Rwanda, för de flesta synonymt med folkmordet 1994. Idag ser staden närmast ut som en mix av Beverly Hills och Schweiz – rikt, välordnat och grönt. Eller Gaborone i Botswana, ett land som man närmast förknippar med Damernas detektivbyrå med röda jordvägar och pittoreska landskap. Tar man en bit och skär ut av den staden skulle man kunna sätta ner den i Los Angeles - ingen skulle märka någon skillnad.Jens Assur

Genom 40 fotografier i storleken 2.5 x 3.5 meter porträtteras hyperurbanisering, en snabbt växande medelklass och de gigantiska metropolernas arkitektur, utbredning och väldiga infrastrukturer. Med storformatskamerans exceptionella bildomfång och precision tas besökaren med till gatukorsningen i Dar es-Salaam, de nybyggda villakvarteren i Kigali och nöjesfältet i Gaborone.

Till bilderna får besökarna också höra några av Afrikas främsta författare, journalister, bloggare och opinionsbildare berätta.

Utställningen har tidigare visast på Liljevalchs i Stockholm och Värmlands Museum i Karlstad och kommer även att besöka tre afrikanska huvudstäder under 2014.

Läs mer om Jens Assur och hans olika projekt på Studio Jens Assurs webbplats

Fakta om utställningen:

Öppnar: 17 januari 2014
Slutar: 31 augusti 2014