Om utställningen

De senaste årens alla krigsbilder från konfliktdrabbade Afghanistan har satt spår. Men i landet finns också en annan verklighet. I Afghan Tales visas fotografier tagna av flera samtida afghanska fotografer, som tillsammans bidrar till att göra bilden av Afghanistan mer komplex. Krig, terror och förtryck är en del av vardagen – men i Afghanistan finns också utveckling och hopp.

I Afghan Tales möter du det samtida Afghanistan, ett land många människor flytt från de senaste 30 åren. Efter att talibanernas totalförbud mot fotografering togs bort 2001, har en ny generation afghanska fotografer vuxit fram. Att arbeta med foto i Afghanistan innebär både möjligheter och stora utmaningar, framför allt för kvinnor. Flera av de utställande fotograferna har blivit hotade till livet, kidnappade och gripna på grund av de historier de har dokumenterat, eller enbart för att de är fotografer. Trots det kämpar de vidare för att visa en nyanserad bild av Afghanistan.

Afghan Tales är skapad av danska företaget Commerce and Culture som har ett flerårigt engagemang i utvecklingen av afghanskt fotografi. Under fyra år har de på uppdrag av den danska ambassaden i Kabul, drivit ett projekt med syfte att stötta den professionella fotoscenen i Afghanistan. Ett nätverk av afghanska fotografer har arbetats upp och ett arkiv av bilder sammanställts. Det är ur denna samling Afghan Tales tagits fram. Utställningen visas på Världskulturmuseet till och med den 12 juni 2017.

Fotograferna som finns representerade i utställningen*: Hanifa Alizada, Reza Sepehri, Sulaiman Edrissy, Mohammed Ibrahim Wahid, Rada Akbar, Zekria Gulistani, Mumtaz Khan, Jawad Hamdard Kia, Fraidoon Poya, Basir Seerat, Sadeq Naseri, Barat Ali Batoor, Fardin Waezi, Hadi Morawej och Jawid Hanan.

* Utställningen Afghan Tales är förlängd till 170611. På grund av att alla fotografer inte har gått att nå i krigets Afghanistan visas nu foton av 15 fotografer, ursprungligen visades foton av 22 fotografer.