Foto: Kicki Nilsson

Last Night in Sweden - revisited

Världskulturmuseet visar under våren och sommaren en egen version av den hyllade fotoutställningen Last Night in Sweden med bilder ur boken med samma namn. I en tid där "Sverigebilden" diskuteras flitigt, lyfter ett 40-tal fotografier fram vardagskvällar ur olika perspektiv. Last Night in Sweden är ett av landets mest uppmärksammade fotoprojekt. Det visar ett Sverige långt ifrån tidningarnas förstasidor och låter istället vardagen stå i fokus. Utställningen bjuder in dig som besökare att reflektera kring bilden av Sverige i stort.

22 januari - 9 Augusti 2020

- Utställning med samtida fotografi.

Fler än 100 av landets mest erkända dokumentärfotografer samlades 2017 för att tillsammans skildra Sverige. Gemensamt för de tiotusentals bilder som kom in, är att de är tagna efter klockan 18 i april och maj 2017. En jury valde sedan ut 100 bilder till boken Last Night in Sweden. Världskulturmuseet visar upp ett 40-tal bilder både digitalt och framkallat.

Tillsammans skapar fotografierna en myllrande mosaik med bilder av fritid och kvällsarbete, vardagsslit och vardagslycka, familj och vänner, stort och smått. De ger ett bredare och kanske mer rättvist intryck av Sverige än vad nyhetsrapportering kan åstadkomma.

– Världskulturmuseet ser här möjligheten att diskutera hur globaliseringen påverkar bilden av ett land – i detta fall Sverige, säger Arjumand Carlstein, intendent på Världskulturmuseerna. Vem äger bilden av Sverige i världen? Vilka är vi, i relation till vem?

Foto: Lisa Thanner

Boken och fotoutställningen Last Night in Sweden tillkom som en replik på Donald Trumps beryktade uttalande 2017: "Look what happened last night in Sweden!". Vid tidpunkten förstod ingen vad den amerikanske presidenten egentligen syftade på. Som en motreaktion på denna bild av Sverige bjöd bokförlaget Max Ström in några av landets bästa dokumentärfotografer för att skildra vardagskvällar runt om i Sverige under våren 2017.

– Alla inblandade tycker att det är viktigt att ge en mer rättvisande bild av Sverige, utan att för den skull försköna eller förringa de svårigheter och problem vi har att leva med, säger Jeppe Wikström, förläggare på Max Ström och en av initiativtagarna. Ett av syftena med projektet är att vara en motvikt till de krafter som försöker splittra människor och skapa rädsla och konflikter,

FAKTA OM UTSTÄLLNINGEN:

Utställningen Last Night in Sweden har tidigare visats på Fotografiska i Stockholm, i EU-parlamentet i Bryssel och på Arbetets museum i Norrköping.

Till utställningen på Världskulturmuseet görs ett annorlunda bildurval. Dessutom producerar museet egna tillägg och ett skräddarsytt skolprogram med möjlighet att bland annat diskutera källkritik och bildanalys.

FAKTA OM PROJEKTET:

Projektet är till stor del gräsrotsfinansierat. Endast några timmar efter att en kampanj startades på nätet, hade tillräckligt många förhandsbeställningar kommit in. De första exemplaren av boken skickades till USA:s president, till samtliga amerikanska kongressledamöter och till alla EU-parlamentariker. Projektet är producerat av Max Ström Förlag.

FOTOGRAFER REPRESENTERADE I UTSTÄLLNINGEN OCH/ELLER BOKEN:

Hampus Andersson, Erik Ardelius, Elin Berge, Margareta Bloom Sandbäck, Evelina Carborn, Peter Claesson, Lars Dareberg, Hannu Einarsson, Johan Engman, Marcus Erixson, José Figueroa, Linda Forsell, Dick Gillberg, Jeppe Gustavsson, Niklas Hagman, Paul Hansen, Marcus Haraldsson, Thomas Harrysson, Lina Haskel, Malin Hoelstad, Peter Holgersson, Lotta Härdelin, Adam Ihse, Malin Jochumsen, Moa Karlberg, Thomas Karlsson, Oskar Kihlborg, Pavel Koubek, Niklas Larsson, Roger Larsson, Jonas Lindkvist, Johanna Lundberg, Jack Mikrut, Anette Nantell, Anna-Karin Nilsson, Kicki Nilsson, Izabelle Nordfjell, Tomas Ohlsson, Lars Pehrson, Per-Anders Pettersson, Anna Simonsson, Åsa Sjöström, Daniel Stiller, Magnus Sundberg, Erik G. Svensson, Per-Olof Sännås, Lisa Thanner, Ola Torkelsson, Roger Turesson, Anna Tärnhuvud, Frida Winter, Axel Öberg.