Dikenga

I Kongo har dikenga länge setts som en karta över kosmos och symbolen har använts i många hundra år. Fyra punkter binds samman och bildar ett kors. Varje punkt står för ett väderstreck och en färg.

Symbolen beskriver solens gång, människans liv och död, ledarens ansvar inför folket, individens förhållande till naturen, samhället, förfäderna och barnen. Ofta ritades en cirkel runt om, för att visa att världen är en helhet och ett kretslopp. Den övre halvan stod för människornas värld och den undre halvan för andarnas värld.

Där Kongofloden möter Atlanten bildas en korsväg. Här fanns det stora Kongoriket, men det var också platsen för europeisk slavhandel och kolonisering. En korsväg där europeisk och afrikansk kultur och religion möttes.

Läs Afrika-intendent Michael barrets blogginlägg "Fem korsvägar i Kongo"

Korset blev en gemensam symbol redan när kungen av Kongoriket lät döpa sig som kristen år 1491. Genom det kunde européer och afrikaner förstå och närma sig varandras religioner. Inhemsk religion och katolsk kristendom korsades och sammanvävdes.

Under den protestantiska missionen runt sekelskiftet 1900, bekände sig många till kristendomen. Samtidigt överlevde många kongolesiska traditioner och inspirerade till nya religiösa former som lever kvar än idag. Kongospråken talas idag av omkring 7 miljoner människor. Genom den transatlantiska slavhandeln kom språken att påverka kreolspråk i Amerika. Ord som zombie och funk kommer härifrån.

Mellan 13oo-talet och 1800-talet dominerade Kongoriket området längst kusten där Kongofloden möter Atlanten. Kungadömet utgjorde bara en liten del av dagens stater Kongo-Kinshasa, Kongo-Brazzaville och Angola som motsvarar tidigare kolonier. Kring sekelskiftet 1900 kom många svenskar till platsen och arbetade som soldater, sjökaptener och missionärer. Med sig hem tog de föremål och berättelser från ett samhälle som på grund av den europeiska koloniseringen var under snabb förändring.

Lär dig mer om Dikenga