Huvudsaker

De flesta fjäderkreationer bärs på huvudet, som är den heligaste kroppsdelen i en del kulturer.

Från samlingarna

Världskulturmuseerna i Göteborg och Stockholm förvaltar tillsammans nästan 500 000 föremål. Av dem är minst 5000 tillverkade av fjädrar. Bland föremålen finns bland annat pilar med styrfjädrar, mantlar som legat begravda i 2000 år och så - fantastiska huvudbonader tillverkade av fjädrar. Några av alla dessa huvudbonader passar vi på att visa. Fjädrar är känsliga för skadedjursangrepp och ljus bleker och bryter ner materialet så det blir sprött och tillslut går sönder. Det är därför utställningen är lite mörk. Det skadliga ljuset bryter även ner fjädrarna på levande fåglar viket är en av orsakerna till att de ruggar.

Det är inte alla huvudbonader i den här utställningen som fortfarande är i bruk. På en del platser har traditionen försvunnit. En del fjäderkostymer som fortfarande används har fått en ny betydelse, till exempel som protest mot förstöringen av regnskogen. En huvudbonad med fjädrar berättar mycket om bäraren: vem det är, vilken grupp personen tillhör och vilka rättigheter han eller hon har. Många fjäderplagg tillverkas för att användas vid särskilda tillfällen, som högtider, ceremonier och ritualer, men också för att bäraren ska imponera på omgivningen.

fjädrar för alla

I västvärlden är det främst kvinnor som bär fjädrar, men i resten av världen är det lika populärt bland män. Av alla platser i världen där människor smyckar sig med fjädrar, är det vara Papua Nya Guineas högland som kan tävla med Amazonas, när det gäller prakten och mångfalden av fjäderkreationer.

INTRÄDET I VUXENVÄRLDEN

Övergången från barn till vuxen är en viktig händelse. I många kulturer firar man den med en initiationsrit. För 100 år sedan var tandfilning utbrett över stora delar av Indonesien. I Mongondou bar den flicka som just blivit kvinna en fjäderkrona i samband med tandfilningsceremonin.

DE UTVALDA

Karajá kommer ursprungligen från ön Bananal i centrala Brasilien. Högtider och ritualer är mycket viktiga för dem och bevarar balansen i deras världsbild.

En av de viktigaste högtiderna är initiationsriten för pojkar. Då får unga pojkar och flickor bära sina finaste prydnader av fjädrar och pärlor, bland annat huvudprydnaden lóri-lóri. "Vackra barn" från framträdande familjer bär också lóri-lóri. Huvudprydnaderna tillverkas av barnens far- och mormödrar och de "utvalda" barnen är hela byns stolthet. Cayapó i Brasilien har ofta initiationsriter i samband med namngivningsceremonier. Sådana festligheter och ceremonier är viktiga för hela det lokala samhället. Alla vill se så bra ut som möjligt, och både de som initieras och åskådarna brukar bära fantastiska fjädersmycken.

KONSTEN ATT GÖRA INTRYCK

Invånarna i det centrala höglandet på Nya Guinea är mästare på färgstarka kostymer och ansiktsmålningar. Fåglar spelar en viktig roll i deras kultur. Ritualerna går ut på att barnen ska få del av fåglarnas egenskaper, och kvinnorna framför danser som efterhärmar fåglarnas uppvisningar.

Under de årliga högtiderna tävlar männen med varandra för att imponera på kvinnorna. Men de får inga komplimanger förrän kvinnorna noga har inspekterat fjäderdräkterna: är de lämpliga för tillfället, och har de rätt färg och rätt material? I dag används även nya material, som plast och syntetiska tyger, men fjädrarna har fortfarande en central roll.

HAUTE COUTURE-HATTAR

Världens mest kända och främsta modist kan mycket väl vara Stephen Jones. Han imponerar såväl med sina nyskapande och idérika alster som med sin stora tekniska skicklighet.

På 1980-talet designade han hattar åt kändisar som Boy George och prinsessan Diana, och i dag är det världsstjärnor som Rihanna och Kylie Minogue som bär hans spektakulära kreationer. Många ledande modehus anlitar Stephen Jones och låter honom skapa hattar till sina kollektioner.