Konst

I utställningen visas samtidskonst av fem syriska konstnärer som alla arbetar med teman som förlust, platslöshet, isolering och minne.

Här har museet samarbetat med Abir Boukhari, konstnärlig ledare och curator för AllArtNow, Syriens första fristående center för samtidskonst. Deltagande konstnärer är Diana Jabi, Mahmoud Dayoub, Mohammad Ali, Nisrine Boukhari och Rezan Arab.

Mohammad Alis I Might Have a Story To Tell You är ett av konstverken som visas i uställningen Aswat - Syriska röster.

Ett brev från kuratorn

Hur skulle det kännas att lämna ditt hem, utsättas för stora risker på väg mot vem vet vad, komma till en plats där du varken kan kulturen eller språket, vara långt ifrån ditt hem och utan dina vänner och familj?

För inte så länge sen hade du en bild av hur din framtid skulle bli, men nu är allt borta. Det förflutna är smärtsamt och framtiden är vag, och du står här mitt emellan.

Konst är ett gemensamt språk som kan nå fram till människor. Det är ett unikt och värdefullt redskap för tvärkulturell förståelse. Konsten ger människor möjlighet att belysa smärtsamma minnen och synliggöra de förluster de drabbats av.

Till den här utställningen har jag valt ut fem konstnärer som tvingats lämna Syrien på grund av kriget. De representerar inte bara sig själva utan även många andra som kanske inte kan finna ord inför krigets fasor. Genom konsten uttrycker vi vårt ställningstagande mot kriget. Mot uppdelning av människor och för sammanlänkning av våra liv.

/Abir Boukhari

Stockholm, augusti 2017