Staden vid Sidenvägen

Utställningen visades i Bergrummet på Skeppsholmen september 2015 - februari 2016.

I Bergrummet på Skeppsholmen kunde du göra en resa till den kinesiska miljonstaden Luoyang under Tangdynastin.

Luoyang var en central handelsplats vid Sidenvägen, och under Tangdynastin (618-907) var det en av världens största och mest mångkulturella städer.

Samtidigt som den lilla staden Birka grundades i vikingarnas Sverige och nordborna drog ut på handels- och plundringståg, upplevde Kina en tid av ekonomisk stabilitet och kulturell utveckling. Tangdynastin var en period i Kinas historia då poesi, vetenskap och handel blomstrade. Epoken kännetecknades också av hovintriger, uppror och krig och det var under denna tid som Kinas enda kvinnliga kejsare, Wu Zetian, kom till makten.

I Staden vid Sidenvägen i Bergrummet kunde du resa mer än tusen år tillbaka i tiden till Tangdynastins kulturella huvudstad Luoyang. Via Sidenvägen trädde du in genom stadsporten för att utforska staden och möta människorna som levde och arbetade där. Se ett smakprov från utställningen:

I utställningen fanns spektakulära föremål som direkt härstammar från omtalade historiska personer, som Wu Zetian och den berömde poeten Bai Juyi. Långt före Marco Polos färder kom resenärer från när och fjärran till Kina – ett land där utländska impulser och idéer välkomnades, där kvinnor hade större möjlighet att röra sig fritt, utbilda sig och till och med ta makten.

En dramatiserad berättelse gjorde också Staden vid Sidenvägen till ett spännande äventyr för barnfamiljer. En tjuv hade stulit den kvinnliga kejsaren Wus gyllene skål och för att lösa mysteriet måste besökaren bege sig på ett äventyr genom staden och Bergrummets tunnlar.

Utställningen visades från den 12 september 2015 till och med den 28 februari 2016.

Staden vid Sidenvägen produceras i samarbete med Henan Provincial Administration of Cultural Heritage i Kina. Genom ett samarbetsavtal med Henanprovinsen får Världskulturmuseerna under fem år en unik möjlighet att visa nya arkeologiska fynd och spektakulära föremål från Tangdynastin.