Afrikanska mästerverk
i Bergrummet

Utställningen visades i Bergrummet på Skeppsholmen september 2013 - februari 2014.

Våren 2014 flyttade utställningen vidare till Världskulturmuseet i Göteborg, där den visades till och med november 2014.

Om utställningen

Afrikanska mästerverk gav en unik bild av Afrikas historia och en civilisation som var långt före sin tid.

Över 100 skulpturer av metall, sten och terrakotta från 1100- till 1500-talet berättade historien om den afrikanska civilisationen Ife, förfäder till Yoruba i dagens Nigeria. Föremålen vittnade om ett tidigt kosmopolitiskt maktcentrum i Västafrika. Utställningen berättade om Ifes världsbild, ritualer och religion och om ett samhälle som var ett av de mest avancerade för sin tid. Världskulturmuseerna ville med utställningen bidra till att ge nya perspektiv på Afrikas historia.

Se en film från invigningen nedan och läs recensioner om utställningen här.

Dynasty and Divinity: Ife Art in Ancient Nigeria hade tidigare visats på Fundación Botín i Santander, Spanien (2009), och Royal Academy of Fine Arts i Madrid (2009) innan den kritikerrosade utställningen visades på British Museum i London (2010), där den benämndes Kingdom of Ife. Utställningsturn��n i USA (2010-2012) inkluderade Museum of Fine Arts, Houston, Virginia Museum of Fine Arts, och Indianapolis Museum of Art. I Bergrummet presenterade Världskulturmuseerna utställningen på ett nytt och unikt sätt.

Dynasty and Divinity producerades ursprungligen av Museum for African Art, New York, och Fundación Botín, Santander, Spanien, i samarbete med National Commission for Museums and Monuments, Nigeria.

I utställningen Skatter från Nigeria visade Etnografiska museet i Stockholm för 30 år sedan föremål från Ife. I den utställningen visades även föremål från Benin och Nok.