Ma Liuming

Ma Liuming var 24 år, året var 1993. En ung, snygg konstnär med långt hår. Han var på en fest tillsammans med en väninna, och de fick idén att på skoj byta kläder. Resultatet gjorde honom förbluffad: han som man blev med smink och en lång klänning en fulländad kvinnlig skönhet.

Denna episod, som var ett tillfälligt infall, väckte Ma Liumings intresse för vad kön är, och ur detta växte hans egen konstnärliga stil fram, hans speciella form av performance art. Under de följande tio åren blev detta hans konstnärliga signum – han själv som kvinna i olika performance. Under konstnärsnamnet skapade han en rad performance-verk och fotoserier, 1993 foton i klänning eller med naken underkropp, 1994 uppträdde han i konstnärsbyn East Village naken i en serie framträdanden som han kallade Lunch, 1998 vandrade han på Kinesiska muren.

Ma Liuming

I början av 90-talet var inte performance något allmänt accepterat, och de nakna Lunch-framträdena ledde till polisingripande, Ma blev arresterad och satt inlåst i mer än två månader. East Village, där unga konstnärer som Ma och Zhang Huang verkade, upplöstes också av myndigheterna. Ma Liuming blev ett känt namn i den samtida kinesiska konstvärlden och blev en av de första som uppmärksammades internationellt.

Jag "klär mig" för konsten – Ma Liuming

Mas signum fick ett namn: Fen-Ma Liuming."Fen" 芬är ett vanligt flicknamn, "ljuvt doftande skönhet". I namnet Fen-Ma Liuming förenas det manliga och det kvinnliga. Kärnan i de visuella uttrycken blir en förening av ett behagfullt feminint ansikte och en mans kropp. Denna förening av det som är olika blir en reflektion och en kritik av relationen mellan det biologiska och det sociala könet. Med konstnärens egna ord: "Fen-Ma Liuming vill också tydliggöra ett genant förhållande: vi bedömer en människa efter kläder och andra kulturella kännetecken, och inte efter vem människan själv är. Med vilken attityd man bemöter yttre företeelser säger ofta hur man bemöter den inre personligheten."

För Ma Liuming är detta ett centralt tema, hur kön bedöms efter ens visuella erfarenhet. Hans verk Visum till USA gör oss, med humorn som vapen, medvetna om detta. År 1998 sökte han visum till USA för sin utställning PS1 i New York. När han fick visumet upptäckte han att han hade blivit registrerad som F (Female) och inte M (Male). "De hade bara tittat på mitt foto och inte ens tyckt sig behöva kolla vad som stod i min visumansökan." Han gick tillbaka till USA:s ambassad i Beijing, man skrattade gott och han fick sitt visum stämplat M.

Si Han, Curator

Ma Liuming马六明

1969 born in Huangshi, Hubei
1981 began to study painting with tutor Cai Erhe
1991 graduated from the Oil Painting Dept., Hubei Fine Arts Academy
Lives and works in Beijing