Lin Zhipeng

"År 2003 hade bloggarna blivit väldigt populära på nätet, att sköta en egen blogg blev ett slags statusmarkör. Jag startade min egen blogg då, och började publicera korta texter och vardagsfoton - olika motiv i närheten av skolan, den gamla flygplatsen i Guangzhou, vänners liv, hur de roade sig, deras fester, excentriska vanor, sex, temperament... Jag la ut på bloggen, ibland med en kort text. Efterhand fick bloggen allt fler besökare, det som lockade nya besökare var känsliga och udda motiv, men inte sällan hade de ett sexuellt intresse för mig. En del som följde min blogg blev vänner, några fotade jag, några surfade och kollade de verk jag lagt upp, och några var som tillfälliga möten på gatan, man hälsar och går vidare.

Lin ZhipengInternet har format en generation som blivit beroende. Nätet började bryta de traditionella mediernas bojor. Det blev lätt att ta upp ämnen som varit tabu. Efterhand blev det för mig också möjligt att nå ut i mer traditionella former, ordna utställningar och ge ut fotoböcker på egen hand.

Eftersom nätet ger större frihet kunde jag vara mer ohämmad i mina val av motiv. Jag fotade ungdomar på partyn, kärlekspar på fester, människor som strövade nakna i naturen. Jag fotade vänner i min närhet, mig själv, människor, saker, händelser, känslor.

Sexualitet och kön har för mig blivit ett centralt tema, det tvetydiga, det lättsinniga, blöta kyssar män emellan, kvinnors fetischism, kroppslig närhet, sexuell lust... en del åskådare strömmar till, nyfikna, förtjusta; andra fnyser föraktfullt över dekadens och förfall. Men jag vill bara finna ett friare uttryck i min fotokonst. I Kinas av traditionen präglade miljö kan det se ut som om vi i den yngre generationen redan har frihet, men frihet är det vi söker efter.

Jag medger att innehållet i mina verk inte alls är representativt för den nya unga generationen, knappast ens för fem procent. Jag förstorar deras liv med min kamera. Jag söker inte efter det exotiska och har ingen förutbestämd plan eller tanke med det jag gör, jag vill bara dokumentera och fotografera min vardag, uttrycka mig med bilder, inte med ord.

I serien In Existance [som Secret Love valde att presentera] handlar det om relationen mellan tid och existens. En ögonblicksbild med föremål, utan människor, följt av en bild med en människa – människan och tiden, tiden och rummet, rummet och människan, allt hänger ihop. För varje foto har jag noggrant antecknat tidpunkten då det togs, två bilder som är kopplade till varandra kanske bara skiljer sig åt i tid med några minuter, eller så skiljer det flera timmar eller dagar. De små detaljer som skiljer visar på det som tiden förändrat, växandet och åldrandets processer."

Lin Zhipeng, aka. No. 223

Lin Zhipeng (No. 223) 林志鹏

1979 born in Shantou, Guangdong
2000 graduated from the Financial English dept., Guangdong University of Foreign Studies
Lives and works in Beijing and Canton