Fan Popo

Fan Popo är filmare, författare och HBT-aktivist. Han har deltagit i och varit arrangör för China Queer Film Tours sedan 2008 i mer än tjugo städer i Kina.

Dokumentären New Beijing, New Marriage filmades på Alla hjärtans dag år 2009. Modet hos de två homosexuella som medverkar förvånade mig och fyllde mig med beundran. Filmen är nästan ett slags performance art. Jag uppskattar särskilt att regissören fångat in hur åskådarna på gatan uppfattade det, vad de tyckte. Några uppskattande röster, några som inte alls gillade det – det speglar de olika uppfattningar om homosexualitet som finns bland dagens kineser. Det låter oss se det föränderliga Kina, genom frågan om homosexualitet.

Några av hans övriga dokumentärer är: The Good Days, Taipei: city of rainbow, Chinese Closet, Paper House, Be a Woman. Hans filmer har visats på många internationella festivaler för gay och lesbiska filmer

Si Han, Curator

Filmens synopsis

Qianmenporten i södra änden av Himmelska fridens torg, ett vittnesbörd om den gamla stadsmuren som en gång omgav Beijing; Alla hjärtans dag, en importerad tradition som unga kineser tagit till sig; homosexualitet, som det varit förbjudet att tala om, och som det fortfarande är svårt att hantera.

Inför OS år 2008 gjordes en stor renovering av Qianmengatan, som löper rakt söderut från porten, och den blev ett populärt promenadstråk för stadsborna. Den 14 februari 2009 beslöt två homosexuella par (två killar och två tjejer) att på denna västerländska festdag ta bröllopsfoto på Qianmengatan. Det var vackert, soligt vårväder, både Beijingbor och turister från andra delar av landet promenerade längs gatan. Plötsligt stod de inför en syn de aldrig sett förut. Det blev en allvarlig utmaning, kunde de ompröva sina invanda tänkesätt? Var detta det nya Beijing, med helt nya uppfattningar?

Evenemanget fick stor mediauppmärksamhet och blev en viktig milstolpe för den kinesiska homosexuella rörelsen.