Cui Zi'en

Cui Zi'en (konstnärsnamn Cui Zi) är regissör, film- och romanförfattare, och en uttalad queeraktivist aktiv i Beijing. Han är den första offentliga person i Kina som redan på 90-talet kom ut som homosexuell. Han är också Kinas mest produktiva homosexuella filmare.

Cui tog sin masterexamen i litteratur vid Chinese Academy of Social Sciences och är nu professor vid Beijing Film Academys forskningsinstitut. Han är en av avantgarde-filmmakarna i kinesisk undergroundfilm. Cuis romaner har publicerats i Kina och i Hongkong. Uncle's Past fick år 2001 tyska priset Radio Literature Award. Han har skrivit flera böcker om kritik och teori, och medverkar som kolumnist i olika tidskrifter.

Cui ZiQueer China, Comrade China (Zhi Tongzhi) dokumenterar de förändringar som skett i Kina under de senaste trettio åren inom HBT-kulturen. Det är den mest omfattande historiska exposén som hittills gjorts över queerrörelsen i det moderna Kina. Filmen lyfter fram de historiska milstolparna, och undersöker hur omsvängningar i attityderna inom juridik, media och utbildning har förändrat queerkulturen från att ha varit ett tabu man inte pratar om till en accepterad social identitet. Filmen kulminerar med en händelse år 2003: den kända sociologiforskaren Li Yinhe lämnade då in ett formellt förslag till Nationella Folkkongressen att man borde anta en lag om rätt till samkönade äktenskap. Det var en viktig milstolpe i kampen för att acceptera homosexuell identitet i Kina.

Dokumentären innehåller också ett sällan visat klipp: den första gången som homosexuella, däribland Cui själv, öppet framträdde i statstelevisionen. Filmen innehåller också intervjuer med mer än 30 ledande queeraktivister, forskare, filmare, bl a Shi Tou, Li Yinhe och regissören Zhang Yuan. Den var öppningsfilm vid Kinas första HBT-festival, Shanghai Pride år 2009. Filmen har visats vid internationella festivaler i Vancouver och Pusan, och vann publikpriset för bästa dokumentär vid den 24:e HBT-festivalen i Turin.

De som intervjuas i dokumentären är författare, fimregissörer, designer, sociologer, universitetslärare, frilansförfattare, TV-värdar/värdinnor, radioproducenter, NGO-koordinatorer för HBT-frågor, homosexuella community-aktivister, studenter, kulturforskare, läkare, folk från internationella fonder, filmfestivalorganisatörer, konstnärer, advokater, jurister och artister.

Si Han, Curator

Cui Zi'en 崔子恩

1958 born in Haerbin, Heilongjiang
1987 M.A., Chinese Academy of Social Sciences
Currently works and lives in Beijing, as a research fellow at Beijing Film Academy, independent director, screenwriter and producer

Selected works
Queer China, Comrade China, 志同志 (Zhi Tongzhi),
Cui Zi'en. China, 2008. Documentary, 60 minutes, Chinese with English subtitles.