UTSÅLT: Återbruksworkshop i koreansk lapptäcksteknik

20 oktober 2019, kl. 13:00 - 15:30

Unik möjlighet att återbruka dina tygbitar genom traditionell koreansk lapptäcksteknik för att skapa en bärduk, bojagi.

Var: Östasiatiska museet, Stockholm
Plats på museet: Ateljé Draken Pris: 200 kr Boka plats

I denna workshop kommer deltagarna att lära sig en traditionell lapptäcksteknik som tidigare använts för att skapa koreanska bojagi från tygbitar.

Workshopmaterial
Deltagarna uppmuntras att ta med sina egna tygbitar eller återbrukade tyger. Dessa kan blandas med koreanska tyger från workshopledare Eunkyeong Choi.
Du kan ta med vilka tygbitar som helst, men vi rekommenderar tunnare tyger av bomull, siden eller linne.

Vad är bojagi?
Koreansk traditionell bojagi är ett typiskt fyrkantigt stycke tyg för att slå in, transportera eller förvara saker. Det användes i ett ceremoniellt och formellt sammanhang för att uttrycka artighet och respekt för mottagaren av det inslagna föremålet. Att lägga in något i en bojagi innebär att man menar att "slå in lycka".

Under Joseon-dynastin (1392-1910) förespråkades sparsamhet och anspråkslöshet baserat på den neokonfucianska läran. Överblivna tygbitar kastades inte utan användes till att sy lapptäcks-bojagi kallade jogakbo.

Om bojagi-konstnären Eunkyeong Choi
Bojagi-konstnären Eunkyeong Choi besökte Sverige för första gången när hon blev inbjuden att delta i Sweden-Korea Exchange Exhibition of Handmade Art i Umeå 2014 under kulturhuvudstadsåret i Europa.
Ms Chois bojagi presenterades som en gåva till den tidigare premiärministern i Japan och hans fru samt till den tidigare Google-ordföranden Eric Schmidt av den berömda koreanska designern Young-hee Lee.

Hon har hållit många utställningar och workshops i Korea och utomlands.
Ms Choi använder naturliga färger (växtfärger) för att färga tygerna hon använder för att skapa bojagi.

Den här workshopen ges i samband med att 60 år av diplomatiska förbindelser mellan Sydkorea och Sverige uppmärksammas under året. Evenemangen genomförs med stöd av Korea Foundation.