Bland kungligheter och bönder – svenska missionärer i Korea

24 september 2019, kl. 18:00 - 19:00

Ett spännande föredrag om den koreansk-svenska historien, dess huvudpersoner och fascinerande livsöden.

Var: Östasiatiska museet, Stockholm
Plats på museet: Hörsalen Pris: Fri entré Boka plats

Om föreläsningen

Sunmin Lee ger i sin föreläsning en inblick i livet för de svenska missionärer som, från slutet av 1800-talet till andra världskriget, var bland de första svenskarna som bodde och arbetade i Korea.
Den turbulenta politiska och ekonomiska utvecklingen i Korea gjorde livet och arbetet svårt för svenskarna. Deras berättelser kännetecknas av deras engagemang för uppdraget och förmåga att ta till sig värdlandets språk, kultur och seder.
Sunmin Lee berättar om livet i ett samhälle som inte längre finns kvar men som skildras i de brev, dagböcker och tryckta skrifter som dessa tidiga svenskar i Korea lämnat efter sig.

Om föremålet

En särskilt intressant berättelse handlar om en ung sjuksköterska från Gotland, som kom att ta hand om kronprinsessan i det koreanska kungliga hushållet 1895. Som tack för sin insats fick hon en tedosa i silver av den koreanska kungen. Denna tedosa, nu i en privat samling på Gotland, kommer att visas under evenemanget.

Program

18:00-18:30 Föreläsning med Sunmin Lee
18:30-19:00 Q&A och visning av föremål

Föreläsningen ges i samband med att 60 år av diplomatiska förbindelser mellan Sydkorea och Sverige uppmärksammas under året. Föreläsningen genomförs med stöd av Korea Foundation.

Fotografer toppbilder: Betty Johansson, Lisa Carlie & Mona Engström