Inside The Box: Varför brinner wiphalan?

27 februari 2020, kl. 14:00 - 15:00

Flaggan wiphala symboliserar de latinamerikanska ursprungsfolkens kamp. Men den är omtvistad och ses som provokativ av vissa. I nyheterna från Chile och Bolivia ser vi hur den förenar protesterande, men också hur den bränns.

Var: Världskulturmuseet, Göteborg
Plats på museet: Studion Pris: Fri entré
Ytterligare information: Begränsat antal platser – först till kvarn!

Vilket föremål gömmer sig i lådan och hur kan det berätta historier om vår värld? I vår kommer sex nya avsnitt av livepodden Inside The Box på Världskulturmuseet. Det vill säga: en samtalsserie som produceras som en podcast. Programledare är Helen Arfvidsson som tillsammans med forskare, författare, museimänniskor och konstnärer tar reda på vad som finns "inside the box".

Detta avsnitt handlar om Wiphala en flagga som symboliserar de latinamerikanska ursprungsfolkens kamp. Men den är omtvistad och ses som provokativ av vissa. I nyheterna från Chile och Bolivia ser vi hur den förenar protesterande, men också hur den bränns. Socialantropologen Anders Burman och Erika Ticona, antropolog, textilkonsthantverkare och aktivist av aymaraursprung, reder ut varför.

I samarbete med Göteborgs Universitet, Centrum för kritiska kulturarvsstudier (Göteborgs Universitet) och Folkuniversitetet.