F/ACT Festival – årets hållbara modeevent

7 september 2019, kl. 10:30 - 16:00

Stylingtips, inspirerande personer, modesamtal och klädbyte - allt på ett klimatsmart sätt. F/ACT - årets hållbara modeevent.

Var: Världskulturmuseet, Göteborg
Plats på museet: Trappan Pris: Fri entré

Modeälskare med klimatångest? Lugn. F/ACT bjuder in till en heldagsfestival där vi djupdyker i vad hållbart mode egentligen är, och hur vi kan fortsätta ha roligt med stil och mode utan att slita på planeten. Dagen bjuder på stylingtips, föreläsningar, inspirerande personer, workshops, utställningar och klädbyte.

I samarbete med Swedish Fashion Council

10.30-12.00
LÄMNA KLÄDER TILL KLÄDSWOP

Under förmiddagen tar vi emot kläder till F/ACTs klädswop! Passa på att rensa garderoben och byt mot nygamla kläder som andra vill byta. Du kan lämna in max 3 plagg. I utbyte får du en biljett per plagg som du sen kan använda i eftermiddagens swop-shop (13.00-16.00).

11:10-11:30
6 MÅNADER. 10 F/ACTIVISTER. INGA NYKÖP
F/ACT Movement är rörelsen som utmanar modebranschen

Från mars till augusti 2019 fick 10 stycken personer prova på att inte köpa några nyproducerade kläder. De fick testa alternativa vägar till en mer hållbar garderob och fick djupdyka i 2nd hand, remake, lagning och styling. Det de inte visste var att det skulle bli en resa som handlade om så mycket mer än konsumtion. Det var en resa som innefattade nya vänner, nya intressen och om något djupare som handlade om tacksamhet och att ställa sig frågan: vad behöver jag egentligen? Ta del av projektet F/ACT Movement och hör F/activisternas berättelser på festivalens scen!

11:30-12.00
VAD ÄR HÅLLBART MODE EGENTLIGEN?
Föreläsning om hur vi kan skapa en mer hållbar garderob

Vi vet att vi konsumerar som om det fanns 4,2 jordklot i Sverige, och vi vet att modeindustrin står för större utsläpp än flygindustrin. Diskussionen om mode och att klä sig mer hållbart är hetare än någonsin – men vad innebär det egentligen? Är second hand svaret på allas frågor, eller borde vi inte konsumera alls? Kan tekniken rädda oss eller borde vi ta hand om det vi redan har? Vi biter tag i ämnet tillsammans och går in i eftermiddagen med ny inspiration och kunskap!

12:00-12:20
HUR ARBETAR SVENSKA FÖRETAG MED HÅLLBARHETSFRÅGAN?
Frågestolen med Lindex, Houdini och Björkå Frihet (f.d. Emmaus Björkå)

Vi har bjudit in representanter ifrån klädkedjan Lindex, klädmärket Houdini och secondhand-kedjan Björkåfrihet (f.d.Emmaus Björkå) för att få svar på våra frågor kring deras arbete. Här får ni som besökare möjlighet att få svar på era frågor. Hur arbetar ni med hållbarhet? Vilka är de största utmaningarna? Hur ser ni egentligen på den rådande klimatkrisen?

I frågestolen sitter:

  • Anna-Karin Dahlberg, Corporate Sustainability Manager på Lindex
  • Gustav Hedström, Business Developer på Houdini
  • David Njei, Sortimentsansvarig på Björkå Frihet (f.d. Emmaus Björkå)

12:20-12:45 
100 LOOKS PÅ 20 PLAGG
Inspiration-overload med Frida Zetterström och Jenny Segergren

Stylisten Frida Zetterström och ingenjören Jenny Segergren är modeproffsen som brinner för hållbart mode. De har precis släppt boken 100 looks på 20 plagg och sänder även Modepodden. På F/ACT Festival bjuder de på inspiration, tips och konkreta råd och visar hur du genom enkel modematematik får 20 plagg att bli en komplett garderob med så många som 100 olika kombinationer, full av både vardagshjältar och partykompisar. Vi tittar på vilka trender som råder och hur vi kan skapa en trendig stil på det som redan finns i garderoben.
13:00 - 16:00
Under hela eftermiddagen är det fri lek där ni får möjligheten att gå omkring på festivalen och ta del av ett smörgåsbord av hållbara aktiviteter.

SWOP-SHOPEN ÄR ÖPPEN!
Nu är det fritt fram att använda sina biljetter i klädbytesbutiken som är öppen hela eftermiddagen.

WORKSHOPS
Under hela eftermiddagen kan du ta del av öppna workshops:

  • Hur du lappar och lagar dina kläder - enkla trips och trix
  • Förvandla dina plagg med textilpennan - världens smidigaste remake
  • Vårda och rå om dina kläder - så förlänger du plaggens livslängd med enkla medel