Japanska träsnitt med vintermotiv

Webbutställning: Japanska träsnitt med vintermotiv

För två år sedan lanserade Östasiatiska museet vår första julkalender på Facebook. Det var december 2014. Ur samlingarna valde vi ut 24 vackra japanska träsnitt som presenterades varje dag fram till julafton. De flesta av dem skildrade vintermotiv.

Denna julkalender uppskattades mycket av de som följde oss på Facebook och därför har vi gjort en webbutställning baserat på bilder som visades då, i hopp om att ännu fler personer får se den.

Kort historia om träsnitt

Träsnittstekniken kommer ursprungligen från Kina. I Japan har den rötter tillbaka till 700-talet. Den var ett effektivt sätt att publicera religiösa texter. Buddisttemplen bekostade utgåvor av träsnitt med både text och bild under flera hundra år. Under tidig Edo-period (1615-1868) började produktionen av illustrerade böcker och enskilda träsnittsbilder med världsliga motiv att blomstra.

När Japan öppnade sig efter sin över 200 år långa isolering 1868 uppmärksammades japanska träsnitt i väst. Flera berömda konstnärer, såsom Vincent van Gogh, Claude Monet och även vår svenska Carl Larsson, hittade inspiration från samtida japanskt träsnitt.

Mellan tidigt 1600-tal och fram till sent 1800-tal finns 100-tals japanska träsnittskonstnärer som vi känner till och träsnittskonsten fortsätter in i våra dagar. På Östasiatiska museet finns omkring 1300 träsnittsblad.

Klicka gärna på bilderna för att läsa mer om dem samt för att se hela bilden!