Sumo: sport, ritual, konst

Träsnitt ur Göran Flyxes samling visades 29/10 2016 - 29/1 2017.

Intresserad av sport? Intresserad av konst? Utställningen Sumo – sport, ritual, konst visar träsnitt med motiv från den japanska nationalsporten sumo i vår vackra Trapphall. I Galleriet i vår japanska basutställning kan du se bilder från sumo-brottarnas fritid. Utställningarna ger en glimt av sumo-brottningens betydelse i äldre japansk kultur genom inlån av träsnitt och samarbete med samlaren Göran Flyxe.

I vår utställning skildras den mycket populära sporten genom idolbilder av brottare och beskrivande bilder av sporten från 1800-talet. Träsnitten är gjorda av konstnärer som Utagawa Kuniyoshi, Utagawa Kuniteru och sin tids mest berömda, Utagawa Kunisada (även kallad Toyokuni III).

Tidig sumo-liknande brottning har rötter på den östasiatiska kontinenten och utövades i Japan redan runt några århundraden efter vår tideräknings början. Den tidiga historien är dold i myter. Historiska berättelser från 700-talet nämner brottning. Det ordnades föreställningar med sumo för hovet under denna tid. Sumo har sedan dess haft olika spår, kopplade till religionen shintoism, men även till samurajerna då många brottare förr kom från samurajklassen. Under sent 1600-tal började sumo organiseras på ett sätt som ledde fram till den moderna sumo-sporten. 1925 grundades Japan Sumo Association.

Sumo är i högsta grad en levande sport med spår kvar av shintoistiska trosföreställningar. Varje år sker sex mycket populära turneringar i Japan. De högst rankade brottarna är välbetalda idrottsmän med stjärnstatus. Sedan ungefär 25 år tillbaka har det blivit vanligare att även icke-japaner kvalar in till de högsta positionerna.

Vi visar bland annat bilder på de högst rankade brottarna, yokozuna, och unga killar som har påbörjat sin karriär inom sumo. Möt bland annat en av de största brottarna genom tiderna, både sett till antalet vunna matcher och längd (197 centimeter!); Raiden Tameemon, som vann 254 gånger under sitt liv (1767-1825). Se även träsnitt med den typiska stadiumlokalen med brottararringen av sand inramad av en ring av rishalm.

Bild: Festande sumo-brottare. Konstnär: Katsukawa Shuntei II. Ca 1830.