Toyohara Kunichika (1835-1900). Kabuki-skådespelaren Ichikawa Danjūrō IX i huvudrollen i dansdramat Kyōganoko Musume Dōjōji, spelad i Tokyo 1896 på Kabuki-za. Träsnitt (triptyk).

Sakura - Japanska träsnitt med körsbärsblom

Visades 3 april - 4 juni 2012

Våren är i antågande och Östasiatiska museet visar i trapphallen ett 20-tal japanska träsnitt samt en praktfull kimono (1900-tal) med motiv där körsbärsblom ingår.

Träsnitten är av kända konstnärer som Utagawa Hiroshige (1797-1858), Utagawa Kunisada (Toyokuni III; 1786-1865) och Shoson Ohara (Koson; 1877-1945). De flesta verk har inte förut visats för publiken.

Rosa skyar, en blomning som varar i några få dagar… sedan sprids kronbladen i vinden. Körsbärsblomman har blivit en symbol för livets förgänglighet och insikten att uppskatta dess skönhet medan tid är.

Idag firas körbärsblomningen i japanska parker med mat och alkohol och gärna en bärbar karaokemaskin. Firandet började förmodligen under Heian-perioden (794-1185) då hovaristokratin skrev poesi på lappar som hängdes i körsbärsträden. Under Edo-perioden (1615-1868) blev firandet mer folkligt utbrett. Intresset för de skira rosa blommorna är idag enormt från blomningsstarten i söder till avslutningen i norr. På träsnitt från 1800-talet och framåt visas motiv av körsbärblomsfirande (o-hanami) och andra motiv med körsbärsblom på museet.

Östasiatiska museet firar varje år Körsbärsblommans dag i Kungsträdgården tillsammans med Japanska föreningen och Kungsträdgården Park & Evenemang AB. Årets fest äger rum lördag 21 april.