Om utställningen Japan:
Kingdom of Characters

Utställning på Östasiatiska museet i Stockholm, som visades 12 april-15 juni 2014.

Stå öga mot öga med Ultraman, Evangelion, Pikachu, Hello Kitty - ett måste för alla som vill möta sina favorithjältar ur Japans populärkultur! Tio år efter museets omtalade mangautställning presenteras en ny utställning kring figurerna som älskats av generationer. Varje årtionde har sin favorit och vi berättar om en värld som formats från 1950-talet till 2000-talet.

Under de senaste åren japansk anime och manga dragit till sig global uppmärksamhet. I dagens Japan är fiktiva figurer en naturlig del i vardagen, både hos barn och vuxna och i såväl privata som offentliga miljöer. Man finner dem tryckta på bankböcker och tågpendlarkort och inte sällan som uppstoppade maskotar i lokala poliskurer.

Men vad är egentligen som gör figurerna så fängslande? Hur kommer det sig att så många lägger så stor vikt vid fiktiva figurer? Vart är mangakulturen på väg och vilka influenser har den på resten av världen? Utställningen vill öka förståelsen för förhållandet mellan fiktiva figurer och det japanska folket, den kulturella och historiska bakgrunden, samt för karaktärernas framtid i det samtida Japan.

JAPAN: Kingdom of Characters är en vandringsutställning i samarbete med Japan Foundation.

Astro Boy, © Tezuka Productions/Mushi Production • Osomatsu-kun, © Fujio Productions • Ultraman, © Tsuburaya Productions • Hattori-kun, © FUJIKO STUDIO • Tetsujin28gou, © HIKARI PRO.Astro Boy, © Tezuka Productions/Mushi Production • Osomatsu-kun, © Fujio Productions • Ultraman, © Tsuburaya Productions • Hattori-kun, © FUJIKO STUDIO • Tetsujin28gou, © HIKARI PRO. (Bild 1)

Hello Kitty, © 1976, 2010 Sanrio Co.,LTD. • Galaxy Express 999, © Leiji Matsumoto, Toei Animation. • Mazinger Z, © Go Nagai/Dynamic Planning, illustration by Kazuhiro Ochi • Monchhichi © Sekiguchi • Masked Rider, © 1971 Ishinomori Production INC. and Toei Company Ltd.Hello Kitty, © 1976, 2010 Sanrio Co.,LTD. • Galaxy Express 999, © Leiji Matsumoto, Toei Animation. • Mazinger Z, © Go Nagai/Dynamic Planning, illustration by Kazuhiro Ochi • Monchhichi © Sekiguchi • Masked Rider, © 1971 Ishinomori Production INC. and Toei Company Ltd. (Bild 2)

Doraemon, © Fujiko-Pro, Shogakukan, TV-Asahi, Shin-ei and ADK • Nameneko, © Satoru Tsuda • Mobile Suit Gundam, © Sotsu-Sunrise. • Urusei Yatsura, © Rumiko Takahashi/ Shogakukan – Weekly Shonen Sunday • Bikkuriman, © Lotte/ Bikkuriman ProjectDoraemon, © Fujiko-Pro, Shogakukan, TV-Asahi, Shin-ei and ADK • Nameneko, © Satoru Tsuda • Mobile Suit Gundam, © Sotsu-Sunrise. • Urusei Yatsura, © Rumiko Takahashi/ Shogakukan – Weekly Shonen Sunday • Bikkuriman, © Lotte/ Bikkuriman Project (Bild 3)

TarePanda, © 2010 San-X Co., Ltd. All Rights Reserved • Chibi Maruko Chan, © Sakura Production / Nippon Animation • Magical Do Re Mi, © Toei Animation Co., Ltd. • Neon Genesis Evangelion, © Gainax, khara / Project EvaTarePanda, © 2010 San-X Co., Ltd. All Rights Reserved • Chibi Maruko Chan, © Sakura Production / Nippon Animation • Magical Do Re Mi, © Toei Animation Co., Ltd. • Neon Genesis Evangelion, © Gainax, khara / Project Eva (Bild 4)