Japan: Kingdom of Characters

Utställningen visades 12 april-15 juni 2014.

Stå öga mot öga med Ultraman, Rei från Evangelion, Pikachu och Hello Kitty - ett måste för alla som vill möta sina favorithjältar ur Japans populärkultur! Tio år efter museets omtalade mangautställning presenteras en ny utställning kring figurerna som älskats av generationer. Varje årtionde har sin favorit och vi berättar om en värld som formats från 1950-talet till 2000-talet.

I vår tid har en subkultur kopplad till japansk animerad film, anime, och berättelser i serieform, manga, väckt intresse världen över. För att uppmärksamma detta fenomen har Japan Foundation skapat denna vandringsutställning med titeln "JAPAN: Kingdom of Characters", som undersöker karaktärerna – de animerade figurerna - som en viktig del av denna subkultur.

Dessa figurer har blivit en del av vardagen i Japan. De används av barn och vuxna i privata och offentliga miljöer. Man hittar figurer tryckta på till exempel bankböcker och tågpendlarkort. Maskotar i lokala poliskurer visar på hur figurerna är synliga i det dagliga livet på ett sätt som vore otänkbart i de flesta länder.

Vad är egentligen en figur? Varför är de så populära? Vad för slags samhälle speglar berättelserna och vilken påverkan har de på det japanska samhället? Och slutligen: vart är den japanska kulturen på väg?

I denna utställning, där vi skildrar det nära förhållandet mellan dessa figurer och det japanska folket, hoppas vi att besökarna kommer att öka sin förståelse för den kulturella och historiska bakgrunden, samt för figurernas framtid i det samtida Japan.

Sedan Japan Foundation grundades 1972 har den verkat för att främja dialog och ökad internationell förståelse genom kulturellt och intellektuellt utbyte. Detta görs genom konstnärliga och kulturella utbytesprogram, kunskapsstöd för japanska språkstudenter runtom i världen och forskning om Japan.

Astro Boy, © Tezuka Productions/Mushi Production • Osomatsu-kun, © Fujio Productions • Ultraman, © Tsuburaya Productions • Hattori-kun, © FUJIKO STUDIO • Tetsujin28gou, © HIKARI PRO.

Hello Kitty, © 1976, 2010 Sanrio Co.,LTD. • Galaxy Express 999, © Leiji Matsumoto, Toei Animation. • Mazinger Z, © Go Nagai/Dynamic Planning, illustration by Kazuhiro Ochi • Monchhichi © Sekiguchi • Masked Rider, © 1971 Ishinomori Production INC. and Toei Company Ltd.

Doraemon, © Fujiko-Pro, Shogakukan, TV-Asahi, Shin-ei and ADK • Nameneko, © Satoru Tsuda • Mobile Suit Gundam, © Sotsu-Sunrise. • Urusei Yatsura, © Rumiko Takahashi/ Shogakukan – Weekly Shonen Sunday • Bikkuriman, © Lotte/ Bikkuriman Project

TarePanda, © 2010 San-X Co., Ltd. All Rights Reserved • Chibi Maruko Chan, © Sakura Production / Nippon Animation • Magical Do Re Mi, © Toei Animation Co., Ltd. • Neon Genesis Evangelion, © Gainax, khara / Project Eva

Pokémon, © Nintendo, Creatures, Game Freak, TV Tokyo, ShoPrp, JR Kikaku © Pokémon • Sergeant Keroro, © Mine Yoshizaki/ Kadokawashoten, Sunrise, TV Tokyo, NAS, BV • Tamagotchi, © Bandai- WiZ/TV Tokyo - 2009 Team Tamagotchitv • Rilakkuma, © 2010 San-X Co., LTD. All Rights Reserved • Haruhi Suzumiya, © 2006 Nagaru Tanigawa. Noizi Ito / a member of SOS