Kungens Gåva -
Gustaf VI Adolfs gåva
till svenska folket

Visades 25 maj 2013 – 2 februari 2014.

Utställningen berättar om Gustaf VI Adolfs gärning som samlare och kännare av asiatisk konst och hans betydelse för Östasiatiska museets tillkomst. Museets rika bildmaterial tecknar en bild av tidiga möten mellan öst och väst och kungens betydelse för utvecklingen av relationerna mellan Sverige och Östasien. Utställningen är spridd över hela museet med markörer vid kungens föremål. Det dedikerade utställningsrummet visar praktföremål ur kungens samling, magnifika kinesiska lacker, utvalda pjäser av den vackra Songkeramiken som inspirerat både dåtida och samtida keramiker, emaljer och jader. Redan i entrén möter man en fotoutställning som tecknar en historisk exposé över museet - som vid invigningen 1963 beskrevs som "världens vackraste museum".

guidade Visningar

Kungens gåva
Gustaf VI Adolfs gåva
till svenska folket

Det bästa av det bästa! Förtrollande kinesiska lacker, förtjusande jade, sirlig emalj och Song-keramik från Kinas guldålder. Upplev Kinas konsthistoria genom en unik samlares öga. Lär känna Gustaf VI Adolf som samlare och kännare av asiatisk konst. Med utgångspunkt i museets föremål följer vi Gustaf VI Adolfs samlande under olika perioder.

Form, föremål och hantverk –
brons, lack, porslin och jade

Denna visning uppehåller sig kring stil, form och tradition. Som en röd tråd mellan föremålen löper berättelsen om hantverket, konstverken och de bakomliggande teknikerna.