Formens poesi – Japanska lackarbeten av Nagatoshi Onishi

Visades 20 februari – 13 april 2009

Nagatoshi Onishi (född 1933) är formligen en institution i Japan och världsberömd för sina lackarbeten.

Utställningen är både ett unikt tillfälle att möta ett stort och mycket personligt konstnärskap och en möjlighet att stifta bekantskap med en krävande konstnärlig teknik som är relativt okänd i Europa.

URUSHI – den japanska lackkonsten har en mångtusenårig historia. Lack i sig är ett naturligt material som utvinns ur saven från trädet Rhus vernicifera. Lack används traditionellt på trä, bambu eller andra underlag som sedan får härda i en helt dammfri, fuktig miljö. Det är en komplicerad och mycket tidsödande process.

Nagatoshi Onishis verk i lack genomförs i s k torrlack. En teknik där föremålet byggs upp genom att tyg och polystyren (som sedan tas bort) doppas i lack, vilket ger en stor flexibilitet i utformningen. Onishis lackverk saknar utsmyckning och är ofta enfärgade i rött, svart eller metaller med ett formspråk inspirerat av naturens organiska former.

Onishi grundade år 1998 sitt eget lackcenter Gansen (ädel på japanska) utanför Tokyo. Här tar han emot studenter i sin egen mycket privata lackstudio. Hans verk har tidigare visats på flera ställen i Asien, USA och Australien och Europa. Från 1982 fram till 2000 var Onishi professor i lackkonst på Konstakademin i Tokyo. Idag är han ordförande i WUCC (The World Urushi kulturråd) och en aktiv författare inom området.