En kinesisk trädgård på Skeppsholmen

Visades 6 juni – 14 september 2008

Besök en äkta kinesisk trädgård mitt i Stockholm, sommaren 2008.
Ett unikt samarbete med trädgårdsstaden Suzhou i Kina!

Liuyingyuan – De flytande skuggornas trädgård
Sommarens stora händelse är den kinesiska trädgården framför Östasiatiska museet på Skeppsholmen, mitt i centrala Stockholm.

Inhägnad av höga murar, skyddad mot olycksbringande vindar och nyfikna blickar, ligger den kinesiska trädgården som ett eget litet universum. Museets trädgård innehåller en damm med en bro, typiska kinesiska stenar och växter, en mur som omgärdar och en paviljong – vars karaktäristiska siluett redan nu syns över staden. Trädgården är tillfällig och kommer att rivas i höst.

I den kinesiska trädgården finner vi den dualism mellan de kosmiska krafterna yin och yang som är så central i det kinesiska tänkandet. Yin representerar den kvinnliga kraften – den mörka kylan, den tomma och suggestiva ytan och dammens vatten. Yang representerar den manliga kraften – den värmande solen, den dynamiska materian och de mäktiga trädgårdsklipporna. I trädgården finns alltid ett spel mellan dessa krafter.

En kinesisk trädgård behöver inte vara stor men där måste finnas ett träd, gärna en gammal tall, vatten och några stenar. Blommande växter är mindre viktiga, men däremot måste trädgården vara avskärmad från omgivningen med en mur. Ingen trädgård är komplett utan en paviljong där besökaren kan lyssna på poesi och musik och njuta av omgivningens skönhet.

Med den kinesiska trädgården vill Östasiatiska museet påminna om att trädgårdens historia är en lika viktig del av det globala kulturarvet som mer beständiga historiska lämningar.

Tack till:
The Barbro Osher Pro Suecia Foundation
Gu Jianming, Suzhou Taihu Classical Garden Construction Ltd
Zhu Dilong, Suzhou Institute of Landscape and Architechtural design
Anna-Lena Wibom, initiativtagare och trädgårdsentusiast
Simon Häggblom, landskapsarkitekt och byggansvarig
Statens Fastighetsverk

Sponsorer:
JVAB – grundar städer, huvudsponsor
Svensk Kinesiska resebyrån, Stångby – färdiga växtmiljöer, Hasselfors Garden, Koi Club Sweden, Svenska Bonsaisällskapet, Restaurant Bamboo City, Jehander, Bellmans, Air China, Byggros, Södermalms trä