Bea Szenfeld Paper Gallery

Bea Szenfeld 23.02. 2018 - 3.6.2018

Först ut i Paper Gallery är den svenska modedesignern Bea Szenfeld, prisbelönt för sina experimentella konstnärliga plagg i oväntade material, skapade för hand. Papprets transformation och de till synes oändliga möjligheter detta material erbjuder är ett genomgående tema i utställningen Paper Stories och något som Beas verk med sina levande utryck och unika formspråk förkroppsligar.

På Östasiatiska museet kommer elva av Beas papperskreationer visas. Pappersverken kommer beskådas i en specialbyggd scenografi där inspirationen kommer från apokalypsen – rått och rufft. Det är väldigt annorlunda från hur hon vanligtvis brukar visa sina pappersplagg.

En intervju med Bea Szenfeld

Om konstnären: Bea Szenfeld (f. 1972 i Polen, idag verksam i Stockholm) är utbildad vid Beckmans designhögskola. Hennes verk har ställts ut på bl.a. Dunkers kulturhus, Röhsska museet, Liljevalchs konsthall, Vandalorum, Dansmuseet och Somerset House i London samt ingår i samlingarna hos bl.a. Statens konstråd, Kulturen i Lund och Nordiska museet.

Hennes plagg har burits av artister som Lady Gaga, Björk, Ola Salo, Loreen och Laleh. Hon har mottagit en rad konstnärliga stipendier, senast från Sven Harrys konstmuseum.

"Det är oklart varför jag gillar papper så mycket, men vi gifter oss väldigt bra med varandra. Jag gillar motståndet som papper har. Materialet har en egen agenda och den kräver ganska mycket" säger hon.

Allt från hård kartong till tunt bibelpapper är material Bea arbetar i, men hon påpekar också att plaggen inte kan visas hur många gånger som helst innan "bäst före"-datumet har passerat.