Drakar, spöken och andra berättelser

Drakar, spöken och elefantgudar - myter och legender från Asien

Alla årskurser, anpassas efter åldersgrupp.

Svenska, Bild, Historia, Geografi, Samhällskunskap

Har du hört talas om de kinesiska drakarna? I europeiska sagor brukar de bevingade bestarna ofta beskrivas som onda och eldsprutande. I Kina sprutar de istället vatten och symboliserar ofta kraft, styrka, rikedom och välstånd.

Draken är ett av de tolv kinesiska årsdjuren som firas vid varje kinesiskt nyår. Vilket år är du född? Vi tittar på drakfigurer, listar ut ditt årsdjur och tar reda på hur du anses vara som person.

Under vårt skolprogram berättar vi spännande historier från Östasiens kulturer och traditioner - en skattkammare full av legender och myter!

Den Förste kejsaren av Kina var en mäktig man som krigade och sökte efter evigt liv. Han fortsatte bygga på den kinesiska muren och när han dog lades han i ett stort gravmonument under jorden som vaktades av en stor armé av lersoldater. Har du hört talas om terrakottarmén någon gång?

I Japan levde för länge sedan samurajerna. De var krigare som ofta stred och drog ut på äventyr. På museet finns långa vassa samurajsvärd och stora rustningar med läskiga masker. Samurajer, spöken och andra varelser från japansk folktro brukar ofta finnas med i nutida japanska berättelser. Läser du manga, kollar på anime eller spelar du tv-spel?

I Indien finns tusenåriga myter och legender om olika gudar och gudinnor; mystiska, kraftfulla och med mycket speciella utseenden. I utställningarna tittar vi på fantastiska skulpturer som den mångarmade Shiva och hans son Ganesha. Men varför har egentligen Ganesha ett elefanthuvud?

Läroplanskoppling

Detta läroplansbaserade program ger eleverna en introduktion och presentation av asiatiska berättartraditioner och religioner. Betoningen ligger på kinesiska, japanska och indiska legender, myter och gudasagor.

Visning och workshop

En visning på max 60 minuter kan förslagsvis kombineras med en workshop i museets ateljé:

Origami, den japanska konsten att vika pappersfigurer. Vik en samurajhjälm!

Manga, teckna dig själv som en mangafigur! Eller varför inte som en samuraj, en geisha eller superhjälte!

Kalligrafi, prova på att skriva kinesiska tecken med flytande tusch och pensel.

Textiltryck, skapa indiska gudabilder med våra handgjorda blocktryck från Calcutta. Ta gärna med en egen T-shirt att trycka på!

Kontakt och bokning

E-post:

Info/bokning: 010-456 12 32

Pris: Visning 60 min: 800 kr

Visning och workshop i ateljén 2 x 60 min: 1 200 kr.

Endast workshop i ateljé 60 min: 800 kr Visning helg/kväll: 3 000 kr. Visning och workshop i ateljé helg/kväll: 4 000 kr