Shinto - offer och stensvärta

16 november 2019, kl. 14:00

Shinto - offer och stensvärta, ett samtal med filminslag om den unika japanska Raku-keramiken med keramikern Emi Fujii, kulturjournalisterna Christer Duke, Yukiko Duke-Bergman och Sigrid Falkman.

Var: Östasiatiska museet, Stockholm
Plats på museet: Hörsalen Pris: Pris: Fri entré för medlemmar i Östasiatiska Museets Vänner. 80 kr för icke-medlemmar. Boka plats

Den unika keramiska Raku-traditionen går tillbaka till 1500-talets Japan. De stora Raku-mästarna inleder i vår tid sitt skapande med offer till verkstadens shintogudar. Namnet Raku kommer ifrån slottet Juraku. Den mäktige shogunen Toyotomi Hideyoshi lät bygga slottet Juraku i kejsarstaden Kyoto. På slottets borggård mötte den store temästaren Sen-no-Rikju den koreanske tegeltillverkaren Chojiro och bad honom forma en teskål av sin lera. Under en teceremoni uppskattade shogunen skålen och som belöning fick Chojiro en guldstämpel med tecknen för Raku.

I dag arbetar den 15e mästaren i Raku-traditionen Kizaiemon i Kyoto med sin son. Till Europa kom Raku-tekniken på 1900-talet med den engelske keramikern Bernard Leach. I Sverige är Emi Fujii en av de främsta och har skapat de unika teskålarna till Etnografiska museets tehus Zui-Ki-Tei. I samband med samtalet kommer Emi Fujii att visa utvalda skålar.

I samarbete med Östasiatiska Museets Vänner.