Mellan världar: Adopterade koreaners upplevelser

15 oktober 2019, kl. 18:00 - 19:30

Vad definierar att vara svensk? Och vad betyder det att vara koreansk? Kan man vara båda? I detta personliga panelsamtal berörs olika aspekter kring internationell adoption och identitet.

Var: Östasiatiska museet, Stockholm
Plats på museet: Hörsalen Pris: Fri entré Boka plats

Patrik Lundberg, själv adopterad svensk-korean, modererar samtalet. I panelen möter vi: Carola Pettersson, Cecilia Hei Mee Flumé, Henrik Gyllensten och Robert Dimmlich, se biografier nedan. De växte alla upp i och bor i Sverige. Utifrån deras personliga upplevelser och olika erfarenheter berör samtalet frågor om identitet, etnicitet, kultur, tillhörighet och mellanförskap.

Varmt välkommen!


There is no place like home
Screen print on different colors
Cecilia Flumé, 2014

Om de medverkande


Patrik Lundberg
Föddes 1983 i Busan, adopterades till Sverige samma år. Är författare, kolumnist i Expressen och vice ordförande i Sveriges Författarförbund. Debutromanen "Gul utanpå" handlar om Lundbergs sökande efter sina biologiska rötter. Arbetar för tillfället med ytterligare en bok om internationell adoption.
Photo: Julia Lindemalm


Robert Dimmlich
Född 1973. Ankom som adopterad till Göteborg 1975. Jag är beteendevetare i grunden och har genom mitt yrkesverksamma liv arbetat åt Göteborgs utbildningsförvaltning och Försvarsmakten. Varit företagsledare inom IT-sektorn och VD åt flera branschorganisationer. Jag har också under flera år varit egen företagare samt har ett stort ideellt intresse med många olika förtroendeuppdrag. Jag är gift och har två barn.


Carola Pettersson
Född i Daegu, Korea, -77. Adopterad till de norrländska skogarna samma år. Efter studier på Umeå Universitet, hamnade jag i Stockholm och här blev jag kvar. Arbetar som utredare på Grova Brott City. Är vice ordförande i Adopterade Koreaners Förening (AKF) och invald i National Unification Advisory Council (NUAC).


Henrik Gyllensten
Född: ?, Sydkorea 1968. Adopterad till Gislaved 1974. Pluggat på Växjö universitet - ma/fy/ke. Legitimerad gymnasielärare. Bor och jobbar i Österåkers kommun, fru och två barn.


Cecilia Hei Mee Flumé
Född i Busan, Korea. Adopterades till en liten by utanför Umeå 1987, tre månader gammal. Har en Master i Visuell Kommunikation från Konstfack och frilansar som konstnär och illustratör. Pratar koreanska och har haft kontakt med min koreanska familj sedan jag var 19 år.

Samtalet arrangeras i nära samarbete med Adopterade Koreaners Förening (AKF) och äger rum i samband med att 60 år av diplomatiska förbindelser mellan Sydkorea och Sverige uppmärksammas på Östasiatiska museet/Världskulturmuseerna. Samtalet genomförs med stöd av Korea Foundation.