Kimono temadag

11 november 2018, kl. 13:00 - 16:30

En heldag om kimono

En dag tillägnad den ständigt aktuella och älskade kimonon. Exklusivt tillfälle att titta närmare på några damkimonor och textilfragment ur samlingarna där Japan-intendent Petra Holmberg visar och berättar.

Var: Östasiatiska museet, Stockholm
Plats på museet: Ateljé Draken Pris: 100 kr Boka plats
Ytterligare information: Klä dig gärna i kimono!

Av de två kimonoexperterna Leili Mänder och Yuriko Dalnäs får du veta mer om hur kimonon har använts genom tiderna – från det formella till det vardagliga sammanhanget. Du får också lära dig hur du knyter ditt kimonobälte.

Kimonon är som en kanvas där flera tekniker ofta har använts för att mönstra tyget. Den är ett modeplagg och hantverksföremål som har använts sedan flera hundra år fram tills idag. Även om dess form har varit sig ganska lik har den varit mer eller mindre trendig och dynamisk genom tiderna. Idag inspirerar dess skärning och "look" som flitigt används av många modeformgivare. Kimonon har också fått ett nytt liv genom det ökande intresset för plagget både i och utanför Japan.

Leili Mänder

Yuriko Dalnäs

Temadagen om kimono blir en blandning av föreläsningar och interaktiva delar. Leili Mänder kommer i sin föreläsning fokusera på kimonon som vardagsplagg och arbetsklädsel medan Yuriko Dalnäs berättar mer om kimonon vid högtidliga tillfällen. Världskulturmuseernas Japan-intendent Petra C Holmberg berättar mer om äldre textilfragment från några av kimonor i samlingen som vi tar fram för dagen.

Ta gärna med dig din kimono.

Tider för dagen:

kl 13.00 - 13.45 Leili Mänder

kl 13.45 - 14 paus

kl 14.00 - 14.30 bältesknytning

kl 14.30 - 15.15 Yuriko Dalnäs

kl 15.15 - 15.30 paus

kl 15.30 - 16.30 föremålsvisning av Petra C Holmberg

Om Yuriko Dalnäs

Yuriko Dalnäs är född i Japan och uppväxt i en miljö där silkesodling och vävning var vardag för många kvinnor.

Yurikos far var statstjänsteman, men hennes farmor sydde kimonor åt andra. Hennes mor undervisade i kimonosömnad och på fritiden vävde hon på vävstolen som alltid fanns i hemmet.

Vid 20 års ålder började Yuriko själv samla kimonor och vid sidan av studierna lärde hon sig färgning och knytbatik.

Yuriko har lett flera batik- och keramikkurser. Hon har också skrivit den första japanska matlagningsboken på svenska. Hon har hållt otaliga föreläsningar om kimono och bistått som påkläderska vid tillställningar där man burit kimono tex vid Nobelfester.

Om Leili Mänder

Leili Mänder har sin bas i Sverige, men har arbetat med textil i både London och Australien tidigare.

Leili har intresserat sig för kimonon inte bara ur ett textilt perspektiv utan även i sin kulturella kontext där man kan se kimonokulturens visuella koder både ur ett modernt, traditionellt och ett klassperspektiv.

Genom sitt konto Lagningsaktivisterna på Instagram driver hon dessutom ett folkbildningsinitiativ om textil i bred bemärkelse där hon presenterar idéer om både material, sömnadskonst och mode med ett stort inslag av textilvård och hållbarhetsperspektiv.