UTSÅLT: Boro - Japanska trastextilier

11 februari 2020, kl. 18:00 - 20:00

Japanska trastextilier har väckt uppseende världen över. Boro tillhör den japanska sparsamhetskulturen i norra Japan där bomullstyg var lyx. Kläder lappades och lagades i flera generationer. Idag används dessa trastextilier i modet både i och utanför Japan.

Var: Östasiatiska museet, Stockholm
Plats på museet: Hörsalen Pris: 100 kr Boka plats

Föredraget hålls av Världskulturmuseernas Japan-intendent Petra Holmberg som berättar om bakgrunden till boro och hur trastexilierna används i modet idag. Vi visar även upp några av de föremål i samlingarna som knyter an till den japanska sparsamhetskulturen i Japan där bomullstyg var lyx.

Det ursprungliga sammanhanget för boro var de fattiga ekonomiska förhållandena i framförallt norra Japan under Edo-perioden (1615-1868) och ända in på 1950-talet. På grund av det kalla klimatet kan befolkningen inte odla bomull där. De bomullstygbitar som invånarna köpte användes och syddes ihop till hemmatextilier och plagg som lappades och lagades i flera generationer av kvinnorna. Lagningen skedde genom en förstygnsteknik kallad sashiko för att förstärka, försköna och förlänga livet på tyget. Konceptet i sig påminner om den japanska estetiska teori som finns bland annat i teceremonin (begreppet wabi-sabi) och en sorts moralfilosofi, vilket märks av uppmaningen "slösa inte", mottainai.

Boro har på senare år blivit ett mycket populärt samlarobjekt och börjat ställas ut på museer. Vår programpunkt om boro har hittills besökts av över 500 personer. Välkommen till en kväll om BORO!