Boro - Japanska trastextilier

19 mars 2019, kl. 18:00 - 19:30

Nyfiken på "boro"?

Var: Östasiatiska museet, Stockholm
Plats på museet: Hörsalen Boka plats

Detta tillfälle är tyvärr helt fullbokat! Vi har ingen reservlista, vid händelse att alla som köpt biljett ej dyker upp gäller först till kvarn på dem platserna, på plats.

Japanska trastexilier har väckt uppseende världen över. Boro tillhör den japanska sparsamhetskulturen i norra Japan där bomullstyg var lyx. Kläder lappades och lagades i flera generationer. Idag används dessa trastextilier i modet både i och utanför Japan. Missade du chansen i november då programmet blev fullbokat kommer ett nytt tillfälle nu!

Föredraget hålls av Världskulturmuseernas Japan-intendent Petra Holmberg som berättar om bakgrunden till boro och hur trastexilierna används i modet idag. Vi visar även upp några av de föremål i samlingarna som knyter an till den japanska sparsamhetskulturen i norra Japan där bomullstyg var lyx.

Det ursprungliga sammanhanget för boro var de fattiga ekonomiska förhållandena i framförallt norra Japan under Edo-perioden (1615-1868) och in i modern tid. På grund av det kalla klimatet kan befolkningen inte odla bomull där. De tygbitar som invånarna köpte användes och syddes ihop till hemmatextilier och plagg som lappades och lagades i flera generationer av kvinnorna. Lagningen skedde genom en förstygnsteknik kallad sashiko för att förstärka, försköna och förlänga livet på tyget. Konceptet i sig påminner om den japanska estetiska teori som finns bland annat i teceremonin (begreppet wabi-sabi) samt en sorts moral, vilket märks av begreppet mottainai ("slösa inte").

Boro har på senare år blivit ett mycket populärt samlarobjekt och börjat ställas ut på museer. Välkommen på en kväll om boro!