Korea

På Östasiatiska museet förvaltas ca 700 föremål från Korea. Dessa dateras från 300-talet (dvs. De tre kungadömenas tid) till slutet av sekelskiftet 1800-/1900-tal (dvs. slutet av Joseon-dynastin). Huvuddelen av samlingen utgörs av keramik, men det finns även en mindre samling av målningar och möbler, och ett fåtal arkeologiskt framtagna föremål.

En betydande del av föremålen är gåvor och inköp från skandinaviska läkare och sjuksköterskor som arbetade under Koreakriget på det svenska fältsjukhuset i Busan, liksom från svenska diplomater och företagsmän.

En viktig del av samlingen utgörs av föremål donerade av HM Gustaf VI Adolf. Kungens samling utgjordes dels av inköpta föremål, dels av gåvor han mottagit. En mycket speciell gåva är ett örhänge av guld från den stora och viktiga gravhögen Seobongchong ("Den lyckobringande fenixens grav") från 400–500-talet (tidig Silla) i staden Gyeongju. Den dåvarande kronprinsen deltog i utgrävningen av graven 1926 i samband med sin och HM kronprinsessan Louise stora resa runt världen. Seo i namnet Seobongchong är första tecknet i det koreanska namnet för Sverige och det är också tecknet för "lyckobringande". Gravens namn refererar till kronprinsens besök. I Gyeongju står fortfarande en tall som dåvarande kronprinsen planterade. Örhänget fick kronprinsen som ett minne – efter hemkomsten skänktes det till dåvarande Östasiatiska Samlingarna.

Se koreasamlingarna online här.

Puff för Koreaapp.

Bildtexter

Till vänster: Päronformad vinflaska av porslin med dekor i underglasyrblått av pioner och en fladdermus, Joseon, 1800-talet, OM-1987-0063.

I mitten: Päronformad flaska av porslin med dekor av drake bland moln i underglasyrblått, Joseon, 1800-talet, TEMP-0188.

Till höger: Klotformad kruka för inläggningar. Porslin med dekor i underglasyrblått av pionranka och meanderbård,, Joseon, 1800-talet, OM-1985-0002.