Om museet

Östasiatiska museet (東方博物館) är en naturlig del av Stockholms kulturliv, centralt beläget på museiön Skeppsholmen. Museets samlingar från Kina, Korea, Japan, Indien och Sydostasien har få motsvarigheter i Europa. I de permanenta utställningarna kan besökaren bland annat uppleva över 5 000 år av kinesisk historia.

Verksamheten uppmärksammas också ofta för sina temporära utställningar där man huvudsakligen speglar asiatisk samtidskultur. Vid sidan av utställningarna erbjuder man en omfattande programverksamhet med utrymme för debatt och fördjupningar.

MUSEETS Historia

Museet grundades 1929 baserat på Johan Gunnar Anderssons banbrytande arkeologiska upptäckter i Kina. Andra viktiga personer i museets historia är konsthistorikern Osvald Sirén och sinologen Bernhard Karlgren samt Kung Gustaf VI Adolf vars stora donation utgör en viktig del av samlingarna.

Byggnaden uppfördes 1699-1704 som stall för Karl XII:s drabanter och är ritad av slottsarkitekten Nicodemus Tessin. Byggnaden har också varit repslagarbana och tjänat som tyghus för flottan.

Berättelsen om Kina-Gunnar, forskaren som upptäckte de skatter som idag finns på Östasiatiska museet.

På Östasiatiska museet i Stockholm finns en världsunik samling av 5000-åriga föremål från det som sägs vara Kinas första högkultur, de mytomspunna stenåldersbosättningarna vid den Gula floden.

Här är historien om Kina-Gunnar, mannen som gjorde upptäckten.

Östasiatiska museet - i siffror

HÄR FINNS ÄVEN...

Museibutik
För barn erbjuder vi verkstadsaktiviteter, familjevisningar och familjespår i utställningarna. Spåna även in Barnwebben.
• Lärare? Läs mer om våra aktuella skolprogram och resurser.

HITTA TILL OSS

• Beläget på ön Skeppsholmen mitt i Stockholm och med utsikt över Stockholms ström och Kungliga slottet. Vi är grannar med Moderna Museet och ArkDes.
Besöksadress: Tyghusplan, Skeppsholmen. Se kartan.