Utmana normerna - Världskulturmuseet öppnar första delen av utställningen Playground

Pressmeddelande, 25 februari 2015 Världskulturmuseet

Playground är nästa stora satsning på Världskulturmuseet. Det är en lekfull utställning om rätten att vara sig själv. Syftet är att uppmärksamma alla människors lika värde. Med fokus på normer om kön och sexualitet vill Playground belysa och diskutera normer som begränsar, förtrycker och diskriminerar.

Fredag 6 mars öppnar den första delen av utställningen, med fokus på Vietnam. Utställningen kommer att vara helt färdig i början av juni. Playground är förankrad i vardagliga saker och situationer.Genom föremål och berättelser insamlade i Göteborg och Hanoi (Vietnam) samt föremål ur Världskulturmuseets egna samlingar, möter vi världen.

Playground är en upplevelsebaserad utställning som vill stärka besökaren genom att lägga till fler perspektiv på svåra frågor om fördomar, kön och kärlek. Förhoppningen är besökaren ska bli omtumlad, glad och stark av det vi visar.

För att kunna arbeta med normer måste vi ha verktyg för att synliggöra dem. Playground är ett bidrag i detta arbete. I utställningen görs olika pedagogiskt program, som vill ge såväl lärare som elever i högstadiet och gymnasiet verktyg för att synliggöra normer.

- Vi hamnar alla ibland utanför normen då det blir det tydligt hur snäva ramarna är, säger museipedagog Mattias Kästel. Med Playground vill vi inte bara peka på och ifrågasätta normer utan också ge insikt om att vi tillsammans kan bryta oss ut och ersätta kränkande normer med andra, mer inkluderande.

Playground öppnar i tre steg. Den första delen invigs fredag 6 mars. I mitten av april öppnar den andra delen, Normscenen. Hela utställningen står färdig lagom till West Pride, 12 juni.

Utställningen Playground är en del i projektet Unstraight Perspectives, som drivs av Världskulturmuseet, The Unstraight Museum, Svenska institutet och Unesco, Vietnam. Dessutom ingår flera vietnamesiska samarbetspartners som representerar både HBTQ-organisationer och museer i Vietnam.

Världskulturmuseerna har arbetat med frågor kring demokrati, mänskliga rättigheter och hållbar utveckling tillsammans med kulturarvsaktörer i Vietnam i över tio år. Vietnam kan beskrivas som ett samhälle med strikta könsroller, där män har en högre status än kvinnor. Nu håller uppfattningar om homosexualitet på att ändras och har hamnat högt upp på den politiska dagordningen.

För mer information: Mattias Kästel, museipedagog Världskulturmuseet
 010-456 1239

Bianca Leidi, utställningsproducent Världskulturmuseet
 010- 456 12 35

Anja Sjögren, kommunikatör Världskulturmuseet
 010-456 1161

Relaterade bilder

Kontaktpersoner

 • Tina Sjögren
  Pressekreterare
  010-456 11 38
  070-316 73 97
 • Andreas Lundell
  Kommunikatör / Samordnare
  070-3167234