Secret Love visas på Tropenmuseum i Amsterdam

Pressmeddelande, 28 april 2015 Östasiatiska museetVärldskulturmuseetVärldskulturmuseerna

Tabubelagd kärlek i Kina. Världskulturmuseernas internationellt omtalade utställning Secret Love vandrar nu ut i världen och öppnar 2 maj på Tropenmuseum i Nederländerna. Totalt medverkar där tio kända kinesiska konstnärer med runt 45 verk, som alla ger uttryck för ämnen som identitet, sexualitet och normer.

Secret Love hade världspremiär på Östasiatiska museet hösten 2012 och visades sedan på Världskulturmuseet under 2013. Dessutom ställdes den ut på Smålands museum 2014. Utställningen omfattar totalt ungefär 150 verk av 28 konstnärer och är världens första stora samtida konstutställning som ger en ny blick på kärlek i Kina.

Utställningens curator Världskulturmuseernas intendent Si Han har ägnat flera år åt ett omfattande researcharbete. Resultatet är ett spännande möte med kinesisk samtidskonst i en skala som aldrig tidigare visats kring detta tema.

- Med Secret Love vill visa på kraften i den förändring som pågår i det kinesiska samhället och vad det har för betydelse för den enskilda individen, säger Si Han. En bonus med det här stora projektet har blivit att dessa konstnärer nu känner varandra och bildar nya nätverk på sociala medier. På så vis stärker de varandra att fortsätta utöva ärlig konst.

När Secret Love i en vandringsversion nu öppnar på Tropenmuseum, blir det första gången hbtq-frågor i Kina blir belysta och diskuterade på detta sätt i Nederländerna. Medverkar gör kända namn som Ma Liuming, Gao Brothers, Li Xiaofeng och Chi Peng. Tonvikten ligger särskilt på konstnärernas strävan att åstadkomma en förändring.

I Kina är det inte längre kriminellt att vara homosexuell, och sedan 2001 betraktas det inte heller som psykisk sjukdom. Men många tabun finns fortfarande kvar.

- Här har Secret Love faktiskt spelat en aktiv roll, säger Si Han. Med den här utställningen har vi varit med och skrivit ett nytt kapitel i Kinas konsthistoria. Därmed diskuteras också frågorna alltmer öppet.

Secret Love, sexual diversity in China visas på Tropenmuseum i Amsterdam, Nederländerna
från 2 maj till 13 september 2015.

Pressbilder och mer information:
http://www.varldskulturmuseerna.se/utstallningar/secret-love/
http://tropenmuseum.nl/nl/pers/Secret-Love

Tina Sjögren, pressansvarig Världskulturmuseerna
INGEN_SPAM_tina.sjogren@varldskulturmuseerna.se
0703-16 73 97

Kontaktpersoner

 • Tina Sjögren
  Pressekreterare
  010-456 11 38
  070-316 73 97
 • Andreas Lundell
  Kommunikatör / Samordnare
  070-3167234