Ny Egyptenutställning på Medelhavsmuseet

Pressmeddelande, 20 februari 2014 Medelhavsmuseet

Lördag 22 februari öppnar Medelhavsmuseet sin stora permanenta utställning Egypten med en suggestiv vandring genom Egyptens 7000 år långa historia. Utställningen gestaltar den miljö föremålen en gång var en del av och lyfter fram röster och tankar från de människor som en gång tillverkade och använde dem. Fler än 1600 föremål visas, många av dessa har inte varit utställda tidigare. Tillsammans med nygjorda filmer och det allra senaste inom forskning och 3D-teknik, ger utställningen nya bilder av Egypten.

Utställningen betonar kontinuiteten i Egyptens mycket långa historia. Fokus ligger på den långa och välkända faraonska perioden. Men Egypten upphör inte att vara Egypten efter de sista faraonerna. Medeltida föremål som tidigare klassats som "islamisk konst", leder nu besökaren vidare från senantiken och in i ett medeltida Egypten där judendom, kristendom och islam existerade sida vid sida.

- Med vår nya utställning vill vi sätta människan i centrum och samtidigt ge nya perspektiv på Egypten, säger Sofia Häggman, museichef Medelhavsmuseet. Med hjälp av den nya tekniken kan vi berätta om individers hälsa och livsöden och om de forna egyptiernas föreställningar om livet efter detta.

I arbetet med utställningen har mumierna med tillhörande kistor dokumenterats fullständigt i 3D med den absolut senaste tekniken inom datortomografi, laserscanning och fotogrammetri. I Egypten kan besökarna själva ta del av dessa forskningsresultat i ett digitalt tryckkänsligt bord, som har tagits fram i ett samarbete med Interactive Institute, Norrköping och Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering (CMIV), Linköping. I bordet kan var och en själv titta närmare på mannen Neswaius mumie, skala av lager för lager och se alla de amuletter som ligger dolda mellan linnelagren.

- Med den nya basutställningen Egypten lyfter Världskulturmuseerna fram en av de absolut mest centrala samlingarna, säger Sanne Houby-Nielsen, överintendent Världskulturmuseerna. Vår satsning på en mycket föremålstät Egyptenutställning är en av de största på senare tid i Europa. Vi vänder oss till en mycket bred publik och vi har tänkt särskilt på barnen, med barnspår på museet och på webben. I en audioguide kan besökaren lyssna till röster från det förflutna. Genom nya svenska översättningar av kungliga inskrifter, privata brev och rättegångsprotokoll kommer egyptierna själva till tals.

Till utställningen finns också en audioguide i form av en dramatiserad berättelse, Gravens hemlighet. Den är skriven av Martin Widmark, författaren till de omtyckta Lassemaja-böckerna. Arkeologen Jill och barnen Merit och Bes ledsagar besökaren genom utställningen i ett spännande äventyr som börjar uppe i gravarbetarbyn Deir el-Medina och slutar nere i gravkammaren. Audioguiden aktiverar utställningens föremål och väver ihop dessa med det fiktiva äventyret. Berättelsen baseras på historiska källor från byn och om livet i Egypten för över 3 000 år sedan.

Inför att utställningen om Egypten öppnar på Medelhavsmuseet har Världskulturmuseerna också tillgängliggjort den på webben. På Världskulturmuseernas hemsida för barn går det att ladda ner den egyptiska världen Faraonien till spelet Minecraft, besöka en egyptisk by, pyssla, lösa klurigheter och lära sig mer om Egypten genom tiderna: www.varldskulturmuseerna.se/egypten. För att nå ut till målgruppen barn och unga i digitala kanaler, arbetar Världskulturmuseerna långsiktigt med att utveckla ett utbud som ska matcha målgruppens förväntningar. Innehållet om Egypten är ett första steg mot visionen att barn ska tycka att det är kul med världskultur genom att skapa och utforska sin kreativitet online.

För mer information:

Andreas Lundell, Världskulturmuseerna

0703-167234


Bifogade filer

Relaterade bilder

Kontaktpersoner

 • Tina Sjögren
  Pressekreterare
  010-456 11 38
  070-316 73 97
 • Andreas Lundell
  Kommunikatör / Samordnare
  070-3167234