Musikmöte: Romsk dragspelsmusik

Nyhet, 16 september 2015 Etnografiska museet

Lördag 26 september kl 14.30-15.30 på Etnografiska museet

Far och son Mutu kommer från en lång tradition av romska gatumusikanter.

Ionica Mutu och Gipsy Lupu kommer från en lång tradition av romska gatumusikanter. Dragspel är deras liv och deras levebröd, det har gått i arv i många generationer inom familjen.

I deras familj lyssnar man på dragspel innan man föds, man lär sig spela dragspel samtidigt med att man börjar gå och prata. "Man har dragspelet i blodet" säger Ionica, " vi kommer inte ihåg vem som var den första i familjen som lärde sig att spela men det måste vara samtidigt som dragspelet kom till Rumänien, för många, många hundra år sen"

Ionica Mutu – Pappa - kallar vi honom, har spelat lite överallt. I Rumänien spelade han med stora folkmusiker och blev berömd men fattigdomen drev honom ut på resande fot. Han tog sin son Gipsy och åkte till Belgien och spelade på gatan. Där är han en av de få musikanter som fått gatumusikant licens från Stadshuset. Sedan spelade far och son i Holland, Tyskland och Frankrike och för 8 år sedan kom de till Sverige och spelar nu på Uppsalas gator.

Deras repertoar är ett arv från deras förfäders gamla romska musik och rumänsk musik, cafékonserter ...Repertoaren är en resa genom tiden och en resa genom Europas gator och torg. Ionica och Gipsy spelar med glädje och med sorg, deras livsresa återspeglas i deras musik.

80 kr

För mer info kontakta: Programkoordinator Ulla Edberg,
, 010-456 11 93

Kontaktpersoner

 • Tina Sjögren
  Pressekreterare
  010-456 11 38
  070-316 73 97
 • Andreas Lundell
  Kommunikatör / Samordnare
  070-3167234