Nu öppnar vi förråden

2012-10-19

Det är lätt att gå vilse bland fnöskpungar, apsaxar och giftpilar. Här finns 6000 saker och ting från världens alla hörn. Genom att öppna Magasinet gläntar vi på dörren till samlingarnas mångfald och magi – en skattkammare för den nyfikne. Tusentals föremål, historier från det förflutna och oändligt med inspiration för framtiden.

Tid: Pressvisning torsdag 25 oktober kl 10.30
Plats: Etnografiska museet, Djurgårdsbrunnsvägen 34, Museiparken,
Anmälan: , 0703-167394
Välkommen!

Med Magasinet vill vi ge besökaren chansen att upptäcka själv. Utställningar är vanligen
stramt tematiserade, men här ges möjlighet till friare tolkning av det som vi förvaltar för
allas vår räkning. Kanske blir penismusslan eller leopardmasken din favorit.

- Det spelar ingen roll om du är barn eller vuxen. Vi har utgått från lusten att upptäcka och har nog aldrig gjort en utställning med så få texter samtidigt som det finns mer information än någonsin att hämta för den som vill veta mer, säger utställningsproducent Lina Malm.

Besökaren kan antingen botanisera fritt bland hyllor och lådor eller navigera sig fram med
hjälp av surfplattor i olika tematiserade spår. För varje föremål kan man göra digitala
djupdykningar i våra faktaarkiv. Magasinet handlar inte om ett tema, en företeelse eller en
plats. Det är ett tredje rum där magasin, utställning, publik, databas och samlingar möts.
Etnografiska museet är en del av Världskulturmuseerna som sammanlagt förvaltar ca
440 000 föremål från hela världen.

För ytterligare information:

Pressbilder

Klicka på bild för att ladda ner högupplöst version.

Interiör Magasinet - en etnografisk skattkammareInteriör Magasinet - en etnografisk skattkammare (Bild 1)

Interiör Magasinet - en etnografisk skattkammareInteriör Magasinet - en etnografisk skattkammare (Bild 2)

Kranium från en björn. Underkäken är fastbunden vid kraniet med hjälp av spånband, hjässbenen defekta. Ursprung Lonchini Jurta, Ryssland. Inkom till museet 1892.Kranium från en björn. Underkäken är fastbunden vid kraniet med hjälp av spånband, hjässbenen defekta. Ursprung Lonchini Jurta, Ryssland. Inkom till museet 1892. (Bild 3)

Leksakshund - Pekingese. Skriker om man trycker på buken. Ursprung Peking, Kina. Inkom till museet 1915Leksakshund - Pekingese. Skriker om man trycker på buken. Ursprung Peking, Kina. Inkom till museet 1915 (Bild 4)