Waste Collection -
Att leva på Kairos sopor

I Kairo bor nästan 20 miljoner människor. Stadens informella sophämtare, Zabbaleen, samlar varje dag in cirka 7000 ton sopor.

Visades 20 mars – 16 maj 2010

I stadsdelen Manshiyet Nasr finns många mikroföretag som återvinner det mesta av avfallet och sysselsätter nästan 50 000 personer. Utställningen behandlar ett globalt miljöproblem med växande sopberg i världens storstäder, men visar också hur sopor kan tas till vara och få nya användningsområden.

Zabbaleen har blivit internationellt uppmärksammade för sitt återvinningsarbete. Inte minst under våren 2009 då Egyptens regering beslutade att tvångsslakta alla grisar i presumtivt syfte i samband med svininfluensan. Många av Zabbaleen är kristna och grisarna utgjorde en viktig del av återvinningen då de åt upp det organiska avfallet.

Skräp är en källa till information och utställningen drar paralleller mellan antikt arkeologiskt "skräp" från Kairo till dagens situation i den informella sektorn och reflekterar samtidigt vad framtidens skräp genom design kan komma att användas till. I utställningen visas dokumentärt foto och film och material återvunnet av Zabbaleen, samtida design gjort av skräp samt ett konstverk av svenske konstnären Johan Svensson som varit i Kairo och gjort en poetisk stop-motion film utifrån Kairos alltid närvarande skräp på gatorna.

Utställningen är initierad av Olof Löf, och är en del av hans masterutbildning på Konstfacks Curatorlinje. Olof erhöll ett Minor Field Study stipendie av SIDA och var under hösten 2009 två månader i Kairo och gjorde research om Zabbaleen och informell återvinning.
Utställningen initierades av Olof Löf, och var en del av hans masterutbildning på Konstfacks Curatorlinje.
Medverkande: Petter Kraft, Manuel Alvarez Diestro, Alvaro Sau, Johan Svensson, Apokalyps Labotek, Beata Bäck, Lena Fye.