Bild: The Metropolitan Museum of Art, New York
Bild: The Metropolitan Museum of Art, New York

Solkungen farao Sahure

Från den 1 september 2015 till och med den 7 februari 2016 visades en världsunik staty av solkungen farao Sahure på Medelhavsmuseet. Den egyptiska kungastatyn var ett tillfälligt lån från The Metropolitan Museum of Art i New York.

Den 4500 år gamla statyn av farao Sahure är idag den enda kända, kompletta och samtida avbildningen av Sahure, som var en av de stora kungarna i det Gamla riket i Egypten.

Statyn var under sitt besök i Sverige en del av Medelhavsmuseets Egyptenutställning. Följ med bakom kulisserna när den världsberömda statyn kom på plats och hör egyptolog Carolin Johansson berätta mer om Sahure:

Sahure regerade under den 5:e dynastin, 2400 år före vår tideräkning. Under denna tidsperiod blev solguden Re en av de viktigaste gudarna i den fornegyptiska religionen, och kungarna byggde särskilda tempel till kulten av solen. Därför kallas de ibland för solkungar.

Legenden berättar att Sahure och hans bröder var barn till solguden själv. Gudarna hade förutsett att sönerna, som föddes som trillingar, skulle bli de första kungarna i en ny dynasti. Sahures eget namn betyder ungefär "Re är i hans närhet". Under resten av den faraonska historien kommer kungarna att tituleras med "Res son" för att förtydliga detta. Men den typ av soltempel som uppfördes under den 5:e dynastin byggdes aldrig mer.

Statyn föreställer kungen Sahure sittandes på en tron iklädd den kungliga huvudduken och lösskägget. På hans högra sida står en länsgud. I handen håller guden ett ankh-tecken, symbolen för liv, som han diskret räcker till Sahure. I den egyptiska världsbilden var kungen navet, en länk mellan människovärlden och gudavärlden, som bidrog till harmonin i universum.

Under samma tidsperiod lånade Medelhavsmuseet ut en av sina stora stoltheter, statyhuvudet av kung Sesostris I, som var farao under den 12:e dynastin. Statyn ska ingick i en tillfällig utställning på The Metropolitan Museum of Art, som handlar om Mellersta riket i det forna Egypten.