Öknens skördar

Saharas "blå" nomader, tuaregerna, som lever i de norra delarna av öknen skildras i den här fotoutställningen av det schweiziska paret Yucki och Michel Goeldlin

Visades 19 september – 21 oktober 2007

Saharas "blå" nomader, tuaregerna, som lever i de norra delarna av öknen skildras i den här fotoutställningen av det schweiziska paret Yucki och Michel Goeldlin. De har levt med Tuaregerna och dokumenterat deras fascinerande uråldriga kultur som bevarats i över 5000 år, men som idag hotas allt mer av miljöförstöringar och oljeutvinning. Titeln Öknens skördar syftar på livet i öknen och de utmaningar Tuaregerna ställs inför.

Utställningen består av Yucki Goeldlins unika bilder och kompletteras med utdrag ur Michel Goeldlins bok med samma namn. Boken Öknens skördar utkommer för första gången i svensk översättning på Elisabeth Grate Bokförlag och lanseras i samband med vernissagen.

Fotografen Yucki Goeldlin och författaren Michel Goeldlin f. 1934 har ägnat större delen av sina liv åt att skildra kulturer, personer och livssituationer på olika platser i världen. Deras liv präglas av spännande möten med kulturer och människor som de tillsammans har dokumenterat. Paret har gjort en mängd resereportage och utställningar tillsammans bl. a. för National Geographic. Yucki Goeldlin har illustrerat flera böcker och har fram till idag haft 24 individuella utställningar i bl. a. Monaco, Kanada, Schweiz, Frankrike, Ryssland och på UNESCOS högkvarter.