Medea från Georgien

Medea från Georgien - Skatter från antikens Kolchis

Visades 21 november 2009 – 14 februari 2010

2008 års konflikt mellan Ryssland och Georgien satte landet på kartan för många svenskar. I utställningen "Medea från Georgien" visas några av Georgiens främsta arkeologiska kulturskatter, som på många sätt nyanserar bilden av en västerländsk syn på "Europa" och ger en historisk bakgrund till dagens Georgien – ett för många okänt land mellan Svarta havet och Kaukasus.

Medeas röst löper som en röd tråd genom utställningen. Euripides tragedi om Medea sattes upp i Athen på 400-talet f.Kr. men utspelar sig i en mytisk tid före det trojanska kriget. Den antika grekiska kulturen har mer än någon annan blivit en symbol för europeisk identitet. Medea har på ett avgörande sätt format kvinnogestalten i modern västerländsk drama, musik och konst men det är en särskild poäng i det antika porträttet av Medea, att hon inte är från Grekland, utan från Kolchis i dagens Georgien. Medea representerar därför en kultur som uppstod i brytpunkten mellan öst och väst, och därmed utmanar Medea begreppet Europa.

I utställningen visas ca 150 föremål, som tillsammans spänner över tusen år (ca. 1000 f.Kr. till 100 f.Kr). Bland dessa skatter ingår unika guldsmycken vars särpräglade utformning är ett direkt resultat av det kulturmöte som uppstod mellan grekiska handelsmän och den kolchiska lokalbefolkningen. Det är detta kulturmöte som också skildras i tragedin om Medea.

Huvudparten av föremålen kommer från Nationalmuseet i Tbilisi och har visats i olika utföranden på flera museer i Europa och USA, senast på J. Paul Getty-museet i Los Angeles. I anslutning till utställningen i Stockholm kommer en rad program att arrangeras, både om Georgiens kulturhistoria och om det samtida Georgien.