Berättelser från Syrien

Utställningen Berättelser från Syrien rymmer personliga tillhörigheter som bär på berättelser och minnen. Föremålen tillhör människor som är födda i Syrien. En del har bott i Sverige under lång tid medan andra har kommit hit som flyktingar under det nuvarande kriget.

Tillsammans med föremål ur Medelhavsmuseets samlingar, ger utställningen glimtar av Syriens långa och rika kulturhistoria. Områdets roll som mötesplats för folk och kulturer.

Kom och få en bild av Syrien bortom krigsrubrikerna, ett historiskt perspektiv på området och en plats för möten, samtal och gemenskap.

Om utställningen

Syrien har alltid varit en strategiskt viktig plats präglad av kontakter och möten mellan människor från Asien, Afrika och Europa. I den här utställningen berättar arkeologiska föremål om dessa kontakter. Det är berättelser om krig och konflikt, men även om vardagens sysslor, glädje och sorg.

Glädje och sorg genomsyrar även de berättelser om Syrien som Medelhavsmuseet har samlat in i Sverige under vintern 2016-2017. De berättar om kärleken till Syrien, men även om sorgen i att sakna sitt hem och sitt sanna jag.

Berättelserna handlar om en längtan tillbaka till en saknad plats och ett förlorat levnadssätt. Om tryggheten i de gamla vanorna och bekanta stämningarna, om smakerna, lukterna och språket.

För den som lever i exil blir föremålen hemifrån viktiga. Som bärare av minnen är inget föremål för oansenligt eller vardagligt. De omfattas alla av det förflutnas magi.

Välkommen in att ta del av berättelser från Syrien. Lämna gärna din egen berättelse!

Berättelser från Syrien

 • Live-podd med Lusian

  Under hösten 2018 spelades det in live-podd varannan torsdag kl. 18.00-18.30 på Medelhavsmuseet i utställningsrummet Berättelser från Syrien. Podden gästades...

  2017-07-19
 • Press

  Här kan du läsa och höra om vad andra medier har skrivit om utställningen Berättelser från Syrien.

  2017-06-02
 • Lyssna på berättelserna

  På denna sida kan man lyssna på ett urval av berättelserna i utställningen Berättelser från Syrien.

  2017-05-04
 • Historiska föremål

  Till utställningen Berättelser från Syrien har vi valt ut föremål ur Medelhavsmuseets samlingar som visas sida vid sida med samtida objekt. Tillsammans berät...

  2017-05-04
 • Din berättelse

  Du har möjlighet att skriva och lämna in din egna berättelse digitalt eller på plats i utställningen - vare sig du är från Syrien eller från någon annanstans.

  2017-04-12
 • 2017-01-17 Medelhav
 • Palmyra

  I Medelhavsmuseets samlingar finns två antika gravskulpturer från staden Palmyra i Syrien. Med anledning av den aktuella situationen i området väljer vi nu a...

  2015-06-08